Islanti varoittaa lentoliikennettä tulivuoren aktiivisuudesta - ei välitöntä vaaraa

Airbus_A340_flyingIslanti varoittaa maan toiseksi korkeimman tulivuoden Bárðarbungan olevan huomattavan aktiivinen. Lentoliikennettä varoitetaan tulivuoden luomasta uhasta asteikon toiseksi korkeimmalla luokalla. Vuonna 2010 Islannin jäätikön alla sijaitseva Eyjafjallajökullin tulivuoren purkaus pysäytti lentoliikenteen pitkäksi aikaa lähes koko Europassa.

Islannin meteorologian laitos (IMO) ilmoitti Bárðarbungan läheisyydessä tapahtuneen lauantaista 16. elokuuta lähtien noin 2600 pientä maanjäristystä. Kaiken toiminnan kerrotaan tapahtuneen 5-10 kilometriä maan pinnan alapuolella maanantai-iltaan 18. elokuuta mennessä. Useimmat järistykset olivat voimakkuudeltaan yli 3 magnitudiasteikolla mitattuna.

IMO:n mukaan mitään merkkejä aktiivisuuden siirtymisestä kohti maanpintaa tai muita merkkejä purkauksesta ei toistaiseksi ole. Tilannetta seurataan tarkasti.

Islanti kuitenkin varoittaa lentoliikennettä ICAO:n mukaisella oranssilla-varoituksella Bárðarbungan aktiivisuuden takia. Oranssi varoitus tarkoittaa lisääntynyttä purkauksen riskiä.

Islannin tulivuorten aktiivisuutta seuraa myös ICAO:n alainen Volcanic Ash Advisory Center (VAAC). Lontoossa toimiva VAAC vastaa luoteis- ja pohjois-Atlantin sekä Islannin alueiden valvonnasta. Se julkistaa tarvittaessa ennustekarttoja tuhkapilvien liikkeistä ja pitoisuuksista ilmailutoimijoiden tarpeisiin.

Mahdollisen uuden purkauksen ei uskota haittaavan lentoliikennettä yhtä pahasti kuin vuonna 2010. Lentoyhtiöillä ja viranomaisilla on paremmat menetelmät operointiin tuhkapilvissä ja niiden läheisyydessä. Eri alueet ja operointirajoitukset perustuvat ilmassa olevaan tuhkapitoisuuteen ja sen luokittelemiseen.

Lue myös tulevasta lentokoneisiin asennettavasta tuhkapilvien AVOID-varoitusjärjestelmästä: