Israel koekäytti onnistuneesti lentokoneeseen integroitua laserasetta - UAV:t torjuttu tehokkaasti

Elbit_Systems_laseraseIsraelin puolustusministeriö on yhdessä Elbit Systemsin ja Israelin ilmavoimien kanssa pudottanut onnistuneesti useita miehittämättömiä ilma-aluksia käyttäen lentokoneeseen asennettua korkean tehon HPL-WS -laserasejärjestelmää (High-Power Laser Weapon System).

Israelin puolustusministeriön ja maan puolustusalan tutkimus- ja kehitysosaston johdolla toteutettu koelentosarja on onnistunut, kun Cessna 208B Grand Caravan -koneeseen asennettu laserasejärjestelmä pudotti onnistuneesti useita miehittämättömiä ilma-aluksia kesäkuun 2021 aikana.

Ilmasta tulevien uhkien torjuminen ilmasta käsin on merkittävä vaikutuskyky ja se kehittää merkittävästi Israelin puolustuskykyjä. Laseraseen koelentosarja toteutettiin Israelin keskiosissa yhteistyössä Ilmavoimien ja Yanat-yksikön kanssa.

Elbit_Systems_laserase_caravanIsrael on yksi ensimmäisistä maista maailmassa, jotka ovat osoittaneet tämänkaltaisia vaikutuskykyä ilmasta käytettävällä laser-aseella. Koelennot ovat ensimmäinen vaihe monivuotista ohjelmaa, jota johtaa Israelin puolustusalan tutkimus- ja kehitysosasto ja Elbit Systems. Kehitystyön kohteena on laser-ase, jolla on vaikutuskyky monenlaisia pitkän kantaman uhkia vastaan.

Grand Caravan -koneeseen asennettu laser-ase sijaitsee koneen takarungossa. Vaikutuskyvyn kerrotaan riittävän yli kilometrin etäisyydelle.

Elbit_Systems_laserase_pudotusIlmassa lentävä laserase olisi kustannustehokas vaikutuskyky ilmapuolustukselle asuttujen alueiden yllä. Se voisi torjua raketti-iskuja sekä vastapuolen miehittämättömiä ilma-aluksia laajoilla alueilla sääolosuhteista riippumatta. Ilma-ase liikkuu nopeasti paikasta toiseen eikä se ole niin altis häiriöille, kuin maassa toimiva laserase.

HPL-WS -laser-asejärjestelmä täydentää Israelin ohjuspuolustusjärjestelmää, johon kuuluvat Iron Dome, David's Sling ja Arrow -ohjustorjuntajärjestelmät. Uusi laserase toisi lisää tehokkuutta ilmapuolustukselle nykyisiä ja tulevaisuuden uhkia vastaan. MH