Jättimäinen Boeing Dreamlifter laskeutui vahingossa liian pienelle kentälle - pääsi ilmaan

Dreamlifter_2(päivittynyt 22.09) Boeing 787 Dreamliner -osia kuljettava Boeing 747-409LCF Dreamlifter -kone laskeutui 20. marraskuuta illalla Jabaran lentokentälle Kansasissa. Kone oli matkalla McConnellin lentotukikohtaan, jonka lähestymisen alla Jabara sijaitsee. Ongelma oli se, että kiitotie on periaatteessa liian lyhyt Dreamlifterille. Silti lentoonlähtö onnistui torstaina kello 21 jälkeen Suomen aikaa.

Jabaraan päätynyt N870BA on yksi neljästä 747-400-matkustajakoneista muokatuista Dreamliftereistä, jotka pystyvät kuljettamaan suurikokoisia lasteja. Koneita operoi Boeingille Atlas Air.

Tarkoituksena oli hakea koneenosia Spirit AeroSystems -yhtiöltä, joka käyttää McConnelin kenttää. Dreamlifterit vierailevat siellä säännöllisesti.

Vuonna 1993 avattu Colonel James Jabara Airport sijaitsee noin 11 kilometrin päässä pohjoisessa Dreamlifterin aiotusta määränpäästä ja sen kiitotie 18/36 on samansuuntainen. Kenttä on yleisilmailu- ja liikesuihkukoneiden käytössä eikä sillä ole lennonjohtoa. Dreamlifterin yllättävä ilmestyminen luonnollisesti sulki kentän liikenteeltä.

New Yorkin JFK-kentältä lennolle lähteneen Dreamlifterin miehistö luuli vielä laskeutumisen jälkeenkin olevansa oikealla kentällä McConnell AFB:ssä. Sen lennonjohto puolestaan ihmetteli sitä, missä rullausohjeita pyytänyt kone oli.

Sijainti selvisi vasta kun Giant 4241-kutsulla operoineen Dreamlifterin miehistö kertoi kaksimoottorisen koneen lentävän juuri yli ja lennonjohto näki tutkaltaan sen olevan Jabaran kohdalla. Kun lennonjohto kertoi radiossa Dreamlifterin olevan Jabarassa, se joutui toistamaan nimen kolmasti ja vielä tavaamaan sen kirjain kerrallaan ennen kuin paikka selvisi miehistölle.

Boeing lähetti hinausajoneuvon Jabaraan kääntämään Dreamlifteriä ja hinaamaan sen kiitotien päähän. Sikäläisellä kiitotiellä on pituutta 1860 metriä ja leveyttä hieman yli 30 metriä. Kuljetuskone tarvitsee periaatteessa lentoonlähtöön 2800 metriä.

Dreamlifter_1

Boeing päätti lentää koneen vielä torstaina Jabarasta McConnelin kentälle. Sääolosuhteet olivat tähän suotuisat.

Uusimman tiedon mukaan Dreamlifterissä oli koneenosia rahtina, mutta lentoa varten tankatusta kerosiinistä se oli käyttänyt jo suurimman osan. Silti koneen polttoainekuormaa on päivän aikana entisestään kevennetty.

Suomen aikaa hieman kello 21 jälkeen tehty lentoonlähtö sujui ongelmitta. Sitä varten paikalle oli tuotu vaihtomiehistö. Dreamlifterin yllätysvierailu pienkentällä keräsi päivän aikana runsaasti katsojia ja kuvaajia ihmettelemään ainutlaatuista näkyä. Myös sosiaalisessa mediassa tapaus sai suuren huomion.

Väärälle kentälle laskeutuminen ei ole kuitenkaan ainutlaatuista. Jopa Suomesta muistetaan, miten turkkilainen matkustajakone oli lähellä laskeutua Malmin kentälle Helsinki-Vantaan sijasta. Heinäkuussa 2012 Yhdysvaltain ilmavoimien C-17 Globemaster III -kuljetuskone laskeutui väärälle kentälle (linkki alla). ++

Dreamlifterin nousu: CNBC