Kansanedustaja Piirainen epäilee Finnairin välttelevän suomalaistyövoiman palkkaamista

A330net_FINNAIRKansanedustaja Raimo Piirainen (sd) on tehnyt eduskunnassa uuden kirjallisen kysymyksen koskien Finnairin ulkomaalaisten työntekijöiden työlupia. Piiraisen mukaan Finnair pyrkii kiertämään suomalaistyöntekijöiden palkkaamista uusilla vaatimuksilla Yhdysvaltain työluvista.

Kansanedustaja Piirainen pyytää 22. marraskuuta tekemällään kirjallisella kysymyksellä asianomaisen ministerin vastausta kysymyksiin onko ulkomaalaislain ja työsopimuslain hengen mukaista, että suomalaisia työntekijöitä vaihdetaan ulkomaalaisiin vuokratyöntekijöihin ja hyväksyykö valtio pääomistajana Finnairin menettelytavan kyseessä olevassa työlupamenettelyssä?

Raimo_Piirainen_SDFinnairin Työ- ja elinkeinotoimistoon 20. marraskuuta 2013 jättämän ilmoituksen mukaan haetaan työntekijöitä yhtiön reitille New Yorkiin. Hakijalta edellytetään mahdollisuutta työskennellä New Yorkista käsin ja sen myötä hakijalla tulisi olla myös työlupa Yhdysvaltoihin.

Piiraisen mukaan Finnair haluaa järjestelyllä osoittaa, ettei Suomesta löydy tarvittavaa määrää työntekijöitä New Yorkiin työpaikkahakemuksessa vaadituin ehdoin. Kysymyksen asettelussa kerrotaan myös, että työlle löytyisi tekijäksi Finnairista lomautettuja työntekijöitä ja yli sata työtöntä työnhakijaa Suomesta. Kansanedustajan mukaan työpaikan keinotekoinen siirtäminen Yhdysvaltoihin estää suomalaisten työllistymisen Finnairille.

Kysymyksessä painotetaan myös, että lentokone, lentäjät ja matkustamohenkilöstö lähtevät lennolle Helsingistä ja palaavat Helsinkiin. Tämän vuoksi asiasssa ei olisi mitään asiakaspalvelullista tai työn järjestelyihin liittyvää syytä, miksi osan matkustamohenkilökunnasta pitäisi tulla New Yorkista.

KIRJALLINEN KYSYMYS 1088/2013 vp


Useita kysymyksiä jo aiemmin

Finnairin halu palkata ulkomaalaista työvoimaa samalla suomalaisia lomauttaen on poikinut aiemminkin kansanedustajien kirjallisia kysymyksiä.

Syyskuussa kansanedustaja Jari Piirainen (sd) kummasteli millä perusteella EU:n ulkopuolelta tuleville vuokratyöntekijöille voidaan myöntää työluvat, kun samanaikaisesti Suomessa on työttömiä lentoemäntiä ja stuertteja ja järjestelyllä kierretään avoimesti suomalaisia työehtoja.

Samoin syyskuussa kansanedustaja Jari Lindström (ps) ihmetteli, millä perusteella Finnairin EU:n ulkopuolelta tuleville vuokratyöntekijöille voidaan myöntää työluvat, kun samanaikaisesti Suomessa on työttömiä lentoemäntiä ja stuertteja ja yhtiön edustaja kertoo avoimesti, että järjestelyllä halutaan kiertää suomalaisia työehtoja.

Työministeri Lauri Ihalainen on antanut vastauksensa useiden eri kansanedustajien tekemään kirjalliseen kysymykseen Finnairin ulkomaalaisten työntekijöiden työluvista 18 . lokakuuta.

Työministerin mukaan työsopimuslain mukaan työnantajan tulee tarjota työtä työ- ja elinkeinotoimistossa työtä hakeville entisille työntekijöilleen, jos hän tarvitsee työvoimaa yhdeksän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu oli tehnyt.

Nämä edellytykset eivät kuitenkaan tule sovellettaviksi, jos kyseessä on ulkopuolisen työvoiman, kuten vuokratyövoiman käyttö.

Lue myös: