Lähtöselvityksen tietotekniikkaongelma viivästyttää lentoja

Helsinki_Airport_terminal(päivittynyt) Altea-järjestelmän verkkoliikenneongelmat aiheuttivat torstaiaamuna pahoja ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lennot olivat myöhässä ainakin tunnin verran. Vikaa selvitettiin koko aamupäivä ja kello 12  jälkeen se saatiin korjattua. Ongelma säteili pahiten Rovaniemelle ja Ouluun, mutta koski kaikkia Suomen lentoasemia.

Lähtöselvitysjärjestelmää haitannut tekninen laitevika on saatu korjattua ja lentoliikenne palautuu normaaliksi torstai-illan kuluessa. Altea-järjestelmän tietoliikennettä aamulla haitannut vika koski Finnairin, Norwegianin ja Icelandairin matkustajien palvelua tiskeillä, minkä vuoksi lähtöselvitykset jouduttiin tekemään käsin. Se hidasti palvelua Baggage dropissa ja aiheutti lentojen myöhästymisiä.

Altea on Amadeuksen tarjoama joustava matkustajapalvelujärjestelmä (PSS, Passenger Service System). Se tarjoaa lentoliikenteeseen erilaisia työvälineitä matkustajavirtojen hallintaan mm. lähtöselvityksissä. Alteaa käyttää yli 100 lentoyhtiötä eri puolilla maailmaa.

Finnairin, Norwegianin ja Icelandairin matkustajia pyydettiin tekemään lähtöselvitys internetissä, mobiilisti tai lentoasemalla automaatilla. Aikaisemmasta tiedosta poiketen häiriöllä ei ole ollut vaikutuksia British Airwaysin ja KLM:n lentoihin.

Kyseessä oli ongelma Finavian, Finnairin ja Altean välisessä, ulkopuolisen verkko-operaattorin toimittamassa tietoliikenneyhteydessä. Finavian ja Finnairin omat järjestelmät toimivat normaalisti. Häiriö havaittiin torstaiaamulla kello neljän aikaan.

Vika paikallistettiin Helsinki-Vantaan lentokentän alueelle ja korjattiin. Kyseessä oli tietoliikenneverkon kytkinlaitteen rikkoutuminen.

Myös Terminaali 2:n pääaulan matkustajille turvatarkastuksen jonotusaikaa kertova näyttö jouduttiin poistamaan käytöstä, koska se ei enää pystynyt arvioimaan oikein tarvittavaa aikaa  tällaisessa poikkeustilanteessa.

Aamulehdelle tilanteesta aamun ruuhkasta raportoinut matkustaja kertoi jonojen olleen pitkiä ja epätietoisuuden vallinneen. YLE:n toimittaja puolestaan oli vielä sata metriä pitkässä lähtöselvitysjonossa, vaikka hänen lentonsa lähtöaika oli jo mennyt.

Vielä pahimman aamuruuhkankin jälkeen kello 9.30 terminaalissa oli pitkät jonot niin Baggage dropiin kuin turvatarkastukseenkin.