Lappeenrannan lentoasema juhlisti ensimmäistä 100 vuottaan - Hornet kunnioitti ylilennolla

Suomen_lippu_EFLP_080518Sotilaskentästä Finavian verkoston ulkopuoliseksi kansainväliseksi matkustajalentokentäksi kehittynyt Lappeenrannan lentokenttä vietti 100-vuotisjuhliaan aurinkoisessa säässä. Seppeleenlasku ja ilmailutoiminta kiinnosti ja juhlatapahtumaan saapui runsaasti kävijöitä.

LPP_100_puheLappeenrannan lentoaseman 100-vuotisjuhlapäivä käynnistyi seppeleen laskulla Lappeenrannan ilmailun muistomerkillä. Lentoaseman päällikkö Petteri Lehden pitämää juhlapuhetta oli kokoontunut kuulemaan arvioiden mukaan noin parisataa ihmistä.

Seppeleenlaskua kunnioitti myös Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ylilento.

Lentokenttä sai alkunsa 10.5.1918, kun Ilmavoimien Antrean lentokalusto siirrettiin Lappeenrantaan. Ilmailun muistomerkki sijaitsee Kannuskadun ja Puhakankadun risteyksessä paikalla, jonne ensimmäset koneet laskeutuivat vuonna 1918. Nykyinen lentokenttä sijaitsee hieman lännempänä.

LPP_100_Airport_1Tapahtuma lentoasemalla alkoi kello 12.45 ja se veti paikalle runsaasti kävijöitä. Juhla avattiin lentoasemalla laskuvarjohyppääjän taivaalta tuomalla suurella Suomen lipulla.

Päivä tarjosi tilaisuuden tutustua lentoaseman toimintaan sekä historiaan. Soppatykistä tarjottiin lohikeittoa muutamalle sadalle ensimmäiselle vieraalle.

NH-202_EFLP_080518Asematasolla ja lentokonehallissa oli ilmailutoiminnan näyttelypisteitä. Toimintaansa esittelivät mm. Shell Aviation Oy, Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ja Karjalan Ilmailumuseo.  Päivän mittaan esiteltiin erilaista kalustoa ja ilmassa nähtiin mm. Maavoimien NH90 -helikopteri.

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys lensi päivän mittaan tutustumislentoja moottori- ja purjekoneilla. Skydive Karjala esitteli toimintaansa tandem –hypyillä.

LPP_100_Airport_2Päivän aikana tarjolla oli myös lentokentän, Maasotakoulun ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen kalustoesittelyä. Esillä oli  lennokki- ja dronetoimintaa, laskuvarjohyppyjä, riippuliitimiä ja historiallisen Nieuport -koneen ultrareplika (OH-U323) sekä muut museokoneet. Maanäyttelyssä oli myös Rovaniemellä valmistettava ATOL 650 LSA -amfibiolentokone.LPP_100_ATOL

Lue myös: