Maavoimien Ranger UAV putosi metsään Niinisalossa

ranger_maavoimat_nettiMaavoimien miehittämätön RUAG Ranger -ilma-alus on pudonnut Porin prikaatin lentotiedusteluharjoituksessa tiistaina 26. maaliskuuta kello 12.51 Niinisalossa. Tapahtumasta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Rangeria käytetään lentotiedustelutoimintaan.

Ranger lähti lentoon katapultilta Niinisalon varuskunnasta ja putosi pian ilmaan nousun jälkeen Valtatie 23:n läheisyyteen metsään. Ilma-alus vaurioitui putoamisen seurauksena.

Putoamisesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Putoamisalue on eristetty ja vartioitu. Tapahtumasta aloitetaan lentoturvallisuustutkinta.

Vastaava Ranger-lennokki on pudonnut myös vuonna 2012. Syynä oli vika ilma-aluksen nopeusmittausjärjestelmässä. Tuolloin myötävaikuttaneina tekijöinä olivat puutteet ohjeistuksessa ja lentokoulutuksessa, minkä johdosta lennolla ilmenneen vaativan vikatilanteen hallinta ei ollut riittävällä tasolla.

RUAG Ranger on otettu käyttöön Suomessa vuonna 2001. Kyseessä on Sveitsissä lisenssillä valmistettu Israel Aircraft Industriesin miehittämätön tiedusteluilma-alus. Se avulla voidaan johtaa myös epäsuoraa tulenkäyttöä.

Rangerin suurin lentoonlähtöpaino on 275 kiloa ja kärkiväli 5,7 metriä. Toiminta-aika on noin viisi tuntia. T.T.

Päivitys 26.3. kello 20.54: Tarkennettu tietoja aiemmasta onnettomuudesta, joka tapahtui vuonna 2012 ja lisätty siitä kertovat linkit uutiseen.

Lue myös: