Malmin 80-vuotisjuhla kiinnosti kansaa - Helsingin kaupunki yllätti upealla Malmi-dokumenttielokuvalla

M80_terminaali_ja_koneetAurinkoinen ja lämmin kesäilma helli Malmin lentoaseman käyttöönoton 80-vuotisjuhlallisuuksia sekä lentotapahtumaa lauantaina 26. toukokuuta. Juhlapuheen piti kansanedustaja Matti Vanhanen ja Helsingin kaupungin tervehdyksen toi  apulaiskaupunginjohtaja Pia Pakarinen. Juhlaviikonlopun yhteydessä järjestetty Helsinki Fly In toi Helsingin lentoaseman vieraiksi lähes 40 pienkonetta Suomesta ja Euroopasta.

Lentoaseman 80-vuotisjuhla kiinnosti kaupunkilaisia ja päivän mittaan paikalla vieraili useita tuhansia ihmisiä. Lentokentän esittelykierroksia järjestettiin koko päivän ajan ja niillä oli aina 30-40 osallistujaa. Paikalliset yritykset ja yhdistykset esittelivät myös toimintaansa.

M80_VanhanenKansanedustaja Matti Vanhasen juhlapuhetta kokoontui terminaalin sisäpuolelle kuulemaan noin kaksisataa ihmistä ja samanlainen joukko kuunteli puhetta lentoasemarakennuksen ulkopuolella kaiuttimien kautta.

Vanhanen totesi puheessaan valtion toimintamahdollisuuksien Malmin osalta olevan rajalliset ja avainasemassa ilmailun tulevaisuudesta olisi Helsingin kaupungilla. Vanhanen painotti puheessaan myös, että lentoasemaverkosto ei ole toimiva ilman Helsinkiä sekä sitä, että infra on jo olemassa Malmilla.

Hän nosti puheessaan esiin myös sähköisen ilmailun, joka ottaa vauhtia kesäkuussa 2018, kun sähkölentokoneyhdistys aloittaa koelennot sähkömoottoroidulle lentokoneella.

"Olen aikaisemminkin sanonut, että kulttuurihistoriaa ei todellakaan vaalita sillä, että tämä kaunis asemarakennus on tulevaisuudessa asuntoalueen keskellä jokin lentoravintola ja viereinen hangaari DC3-kirpputori. Kulttuurin vaalimista on se, että säilyy tunne tuulen heiluttaessa lippuja, potkureiden äänestä, tulijoista ja lähtijöistä, saattajista ja odottajista, ihmisistä huoltamassa koneita ja siitä tunteesta, että täältä pääsee mihin vain", totesi Vanhanen puheessaan.

M80_Vanhanen_yleiso"Kyse on siitä, riittääkö Helsingissä kyky asettaa erilaisia maankäyttötarpeita oikealla tavalla puntariin. Liikennetarpeitakin varten on osoitettava maa-alueita ja tässä mielessä Malmi on osa maanlaajuista verkostoa, jota ilman muu verkosto jää torsoksi", painotti Vanhanen.

"Helsinki sai tahtomansa 5000 hehtaaria maata Sipoon alueelta. Se taitaa olla noin 40 kertaa niin suuri alue, kuin mitä Malmi tarvitsee toimiakseen. Niille alueille asutusta on helpompi sijoittaa kuin uutta lentoasemaa. Me elämme oikeusvaltiossa, jossa Helsingillä maanomistajana ja kaavoitusmonopolin haltijana on vahva asema, jota luonnollisesti on kunnioitettava. Kyse on siitä, onko Helsingillä halua ja ymmärrystä olla kehittämässä edellytyksiä tulevaisuuden liikenneratkaisuille", haastoi Vanhanen kaupunkia.

M80_HaikarainenKansanedustaja Matti Vanhasen puheen jälkeen Malmin lentoaseman ystävät ry:n Raine Haikarainen kertoi seikkaperäisesti 80 vuoden takaisesta käyttöönottovihkiäistapahtumasta sekä sen ohessa järjestetystä lentonäytöksestä.

Ilmailijoiden erityisesti odottama puheenvuoro kuultiin Helsingin kaupungilta, jota tilaisuudessa edusti apulaiskaupunginjohtaja Pia Pakarinen.

"Lentoaseman saaminen oli välttämättömyys. Malmin lentokenttä suunniteltiin alusta alkaen nimenomaan kansainväliseksi lentoasemaksi. Yht'äkkiä Helsingin seutu oli aivan lähellä muuta Eurooppaa ja maailman muita metropoleja. Ruotsista Malmille tehtiin peräti kaksi lentoa päivässä. Ennen sotaa ja sotien välisenä aikana tänne liikennöi päivittäin koneita Berliinista, Amsterdamista, Tallinnasta ja Varsovasta", sanoi Pakarinen.

M80_pakarinen "Lentoaseman vihkiäistilaisuus oli valtava yleisötapahtuma. Helsingin sanomat uutisoi tuolloin, että kyseessä oli Suomen ilmailun juhlapäivä ja lehdissä kerrottiin, että paikalla oli 30 000 ihmistä. Pysäköintialueella oli noin 1000 autoa ja kokonaisuudessaan Helsingissä oli tuolloin noin 6000 autoa", jatkoi Pakarinen.

"Helsingin kaupunki kasvaa ja kansainvälistyy hurjaa vauhtia. Suomen hallitus teki vuonna 2014 periaatepäätöksen vetäytyä Malmin kentältä asuinrakentamisen edellytysten parantamiseksi Helsingin seudulla".

""Me kaikki tiedämme, että lentoaseman alueen rakenkennusuunnitelmilla on myös vankka vastutus ja syitä on monia. Lentokoulutus ja yleisilmailu ovat Helsingissä kokonaan uuden tilanteen edessä lentoaseman toiminnan päättyessä. Funkistyyliset rakennukset kuten tämä tässä ovat merkittävä osa tätä miljöötä ja niiden säilyttäminen on meille kaikille helsinkiläisille tärkeää".

M80_DC3_nousee"Malmin lentoaseman kohtaloa punnitsevassa vaakakupissa on molemmilla puolilla painavia asioita. Keskustelu kuuluu olennaisena osana kaupunkipolitiikan ja normaalin kaupungin kehittämisen prosessiin. Kiitos siitä yhteydenpidosta mitä teillä on ollut kaupungin kanssa. Voin sanoa, että tehokkaampaa lobbaamista ei ole ollut minkään asian tiimoilta kuin juuri tämän lentokentän osalta".

"Ristiriidoista huolimatta on tärkeää juhlia Malmin lentokentän upeaa 80-vuoden taivalta. Arvoisat juhlan järjestäjät, hyvät naiset ja herrat. Haluan siis Helsingin kaupungin puolesta lämpimästi onnitella lentolenttää tästä 80-vuotisesta taipaleesta", päätti Pakarinen.


Helsinki yllätti upealla Malmi-videolla

M80_dokumenttiHelsingin kaupunki esitti juhlatilaisuudessa apulaispormestari Pia Pakarisen tervehdyksen jälkeen julkisen ensiesityksen Tarinoita Malmin lentokentän 80-vuotiselta taipaleelta -dokumenttielukuvasta. Lentoposti.fi suosittelee katsomaan sen kokonaan alusta loppuun.

Upea video esittelee alueen historiaa ja videolla pääsivät ääneen Malmin lentokentän nuoret ja varttuneemmat lentäjäkonkarit. Mukana olivat Kai R. Lentonen, Reino Moll, Venla Kinnunen, Mark Baker, Klaus Wesa, Lari "Lake" Oksanen, Pasi Siimes ja Simo Freese.

Videon ovat tuottaneet Helsingin kaupunki ja Otavamedia Oy. Tuotantoa avusti Malmin lentoaseman ystävät ry. Video on katsottavista Helsinki-kanavalta.

Malmi_77v_HelsinkiTXTTilaisuutta jatkoivat DC-yhdistys ry:n Pentti Niemen (75v) esitys DC-3 -koneesta. Yhdistyksen operoima historiallinen Douglas DC-3 oli yksi tapahtuman vetonauloista ja yleisö pääsi koneeseen tutustumisen lisäksi näkemään myös sen lentoonlähdön paikallislennolle.

Ilmailun tulevaisuutta tilaisuudessa edusti Sähkölentokoneyhdistys, joka vastaanottaa kesäkuussa 2018 Malmille sähkömoottoroidun Pipistrel Alpha Electro -lentokoneen.

Omat tervehdyksensä tilaisuuteen toivat myös Suomen Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka sekä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin Jani Hottola.


 Lentotoiminta Malmilla käynnistyi jo vuonna 1936

Maalentokenttää suunniteltiin aluksi Vanhan kaupunginlahdelle. Kyseinen alue ei täyttänyt vaatimuksia ja vaihtoehtoiksi nousivat Tuomarinkylä ja Tattarisuo. Tuomarinkylä nähtiin sopivaksi puutarhaesikaupunkialueeksi ja tarvittiin asuinaluleeksi. Tattarisuolta käyttöön otettiin noin 55 hehtaaria niin pitkäksi aikaa kuin valtio katsoi tarpeelliseksi mutta ei kuitenkaan yli 50 vuotta pidemmäksi ajaksi. Tattarisuon rakentaminen katsottiin lisäksi halvemmaksi. Tuolloin elettiin vuotta 1934.

Malmi_77v_avajaisetHelsinki-Malmin lentoaseman viralliset vihkiäiset pidettiin 80 vuotta sitten 15. toukokuuta 1938.  Lentokenttä suunniteltiin alusta alkaen kansainväliseksi lentoasemaksi ja se avautui ensimmäisten Eurooppalaiskenttien joukossa. Ensilento Malmille tehtiin jo pari vuotta aiemmin joulukuussa 1936.

Pitkän ja värikkään historian omaavan Malmin lentotoiminnan jatkuminen on epävarmalla pohjalla. Nyt 2010-luvulla alueelle on suunnitteilla 25 000 asukkaan uusi kaupunginosa, jonka rakentamisaikataulusta päätetään Helsingin yleiskaavan saatua lainvoiman. Lentoaseman suojeluesityksen käsittely on myös edelleen kesken.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Rakentamissuunnitelmat lopettaisivat toteutuessaan ilmailutoiminnan ja kaupungin mukaan vain historiallisten rakennusten säilyminen suojellaan asemakaavalla.

Kaupunki pyrkii sitä ennen varmistamaan, että kenttä pysyy mahdollisimman aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä ennen rakentamisen alkamista. Lentokenttä toimii tällä hetkellä valvomattomana lentopaikkana, ns. korpikenttänä, jota operoi Malmin lentokenttäyhdistys ry. Maanvuokrasopimus on tehty joulukuun 2019 loppuun saakka. Keskustelut toiminnan jatkumisesta siitäkin eteenpäin ovat käynnissä.

 
Helsinki fly in toi vieraita Euroopasta

Juhlaviikonloppuna Malmilla järjestettiin viidettä kertaa Helsinki fly in -lentotapahtuma. Se kokosi lentokentällä normaalisti kotinaan pitävien koneiden lisäksi lähes 40 vieraskonetta Suomesta ja ympäri Eurooppaa.

M80_DC3_ilmassa"Paikalle saapui koneita ainakin Englannista, Ruotsista, Virosta ja Latviasta. Vieraat lensivät tapahtuman aikaan myös runsaasti paikallislentoja ja lentotoiminta oli aktiivista pitkin päivää", kertoo Malmin Lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen Lentoposti.fi:lle.

Toiminta jatkuu myös sunnuntaina 27. toukokuuta, jolloin lentoiminta jatkuu kello 10-16 välisenä aikana. Taivaalla nähdään tuolloin myös historiallinen Aeron Douglas DC-3 -matkustajakone.

Kansanedustaja Matti Vanhasen puhe

Apulaispormestari Pia Pakarisen puhe

Lue myös: