Malmin 80-vuotisjuhlalentonäytös jyrisee käyntiin elokuun puolivälissä

FIAS_AirBandits_JKMalmi 80th Anniversary Airshow järjestetään kuukauden kuluttua 13. ja 14. elokuuta. Järjestäjän mukaan lentonäytösviikonlopusta on luvassa edellistäkin näyttävämpi. Pääkaupungin taivaalla jyrisevät tuolloin mm. Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä sekä Midnight Hawks. Kyseessä on koko perheelle suunnattu ilmailutapahtuma.

Helsingin kenties viimeisen omalta lentoasemalta järjestettävän Malmi 80th Anniversary -lentonäytöksen odotetaan keräävään viikonlopun aikana paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vuoden 2015 tapahtumassa kävi järjestäjän kertoman mukaan 38 000 vierailijaa.

TDS_HN_1Kärkipään ulkomaalainen esiintyjä on liettualainen Jurgis Kairys, joka on valloittanut Malmin yleisön vauhdikkaalla taitolentoesityksellään myös aiempina vuosina. Suomalaista taitolento-osaamista esittelee neljän koneen voimin Arctic Eagles.

Ilmavoimien Hornet-demosta vastaa Karjalan lennoston majuri Ville Hirvonen, jonka näyttävä esitys nähtiin mm. kesäkuussa Kuopiossa.

Muita kotimaisia esiintyjiä ovat Ilmavoimien ohella myös Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue, joka esiintyy näytöksessä uudella Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopterilla sekä pienemmällä AW 199 ke Koala -helikopterilla.

TDS_H215_2Maavoimat esittelee perinteisen näyttävästi NH90 -helikopterinsa ominaisuuksia.

Suomalaista ilmailuhistoriaa taivaalla esittelee mm. lentokoneita entisöivä Phil Lawton. Hän pyrkii luomaan Suomeen lentävän museokonelaivueen, jonka ensimmäinen jäsen on Malmilla lentävä VL Viima.

Scandinavian Airshow'n Jacob Hollander on tulossa Malmin juhlalentonäytökseen uuden 430 hevosvoimaisen Thor-taitolentokoneensa kanssa. Se lienee yksi tehokkaimmista kaksitasoisista nykykoneista maailmassa. Suunniteltu ohjelmanumero Malmilla olisi koneen ensiesiintyminen.

Malmilla nähdään myös Ruotsin arvostetuimpiin taitolentäjiin kuuluva Jan Emilsson, joka  haluaa aina lentää rajusti ja näyttävästi. Hänen koneensa on kaksipaikkainen venäläinen Sukhoi Su-29.

TDS_ViimaParivaljakko Mats Olsson ja Hans Hermansson esittävät nk. klassista taitolentoa tsekkiläisvalmisteisilla Zlin 562f -harjoitus- ja taitolentokoneilla.

Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) on yhdistys, jota johtavat Ruotsin Ilmavoimien entiset lentäjät. Yhdistyksen tavoitteena on kunnostaa ja lentää Ruotsin Ilmavoimien käytössä olleita lentokonevanhuksia. Tähtimoottorilla varustettu harjoitushävittäjä Sk.16 Harvard 1940-luvulta on yksi yhdistyksen koneista.

Malmi 80th Anniversary Airshow on koko perheen tapahtuma ja lentonäytösohjelman lisäksi maanäyttely tarjoaa laajan kalustonäyttelyn erilaisia lentokoneita ja helikoptereita sekä muita ilmailuun liittyviä laitteita.

FIAS_yleiso_laajaToimintaansa maanäyttelyssä esittelevät useat lentokoulut, Malmin toimijat sekä eri lentokerhot. Mukana on myös elokuussa lennot aloittavat suomalaisyhtiö Go! Aviation. Tapahtumassa on myös erityisesti lapsille suunnattu Tivoli Sariola.

Näytösvieraille tarjotaan myös mahdollisuutta päästä Helsingin ylle, kun yleisölennätyksiä lennetään seitsemällä helikopterilla.

Tapahtuman tuottaja on seinäjokelainen MrDeveloper Oy, jonka takana on sijoittaja Jaakko Keskinen.

 Tapahtuman-sivusto: http://www.malmiairshow.fi/

 Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: