Malmin lentotoiminta ei pääty vielä vuodenvaihteessa - Traficom ei sulje kenttää

Malmi_joulukuu_2019_1(päivittynyt kello 16.38) Lentotoiminta historiallisella Malmin lentokentällä ei pääty vielä vuodenvaihteessa 31.12.2019. Syynä on toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisen riitautus, jonka seurauksena Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei vielä sulje lentokenttää. Asian saamasta käänteestä kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Malmin lentokentän nykyinen vuokrasopimus on solmittu Helsingin kaupungin ja Malmin lentokenttäyhdistyksen välillä. Sen riitautti lentoasemaa puolustava Malmin lentoaseman ystävät ry.

Vuokrasopimuksen irtisanomispäätös tehtiin kuulematta asianosaisia riittävästi, ja siitä on valittanut Malmin lentoaseman ystävät ry (MLY). Myös Malmin lentokenttäyhdistys ry nostaa kanteen asiassa. Tämä helpottaa myös kentällä edelleen olevien kymmenien lentokoneiden tilannetta, sillä korvaavaa lentopaikkaa ei ole eduskunnan asettaman vaatimuksen mukaan järjestetty

Nyt Suomen Kuvalehti kertoo, että myös vuokrasopimuksen tehnyt Malmin lentokenttäyhdistys ry riitauttaa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisen. Yhdistys on pitkin vuotta pyrkinyt pääsemään neuvottelupöytään kaupungin kanssa jatkaakseen vuokrasopimusta.

Malmin lentokenttäyhdistys on jatkanut lentotoimintaa 1.1.2017 lähtien, kun Finavia lopetti lentoaseman ylläpidon. Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä operaatiomäärällä mitattuna.

Yhdistys on toimittanut Traficomille tiedon aikomuksestaan riitauttaa vuokrasopimuksen irtisanominen. Suomen Kuvalehden mukaan asiaan liittyvä haastehakemus aiotaan jättää Helsingin käräjäoikeudelle maanantaina 23. joulukuuta.

Traficomin mukaan päätöstä lentopaikan lakkauttamisesta ei voi vielä tehdä, koska asia on riitautettu ja se käsitellään tuomioistuimessa. Helsingin kaupunki ei omalla päätöksellään voi myöskään sulkea virallista rajanylityspaikkaa jollainen Malmin lentokenttä edelleen on.

Helsingin kaupunki aikoo rakennuttaa alueelle asuintaloja ja kertoi tuovansa lentokentällä talvikaudelle 2020 hiihto- ja luistelumahdollisuuden ja myöhemmin myös venesäilytysmahdollisuuden. Varsinaiset rakennustyöt ovat alkamassa vasta vuonna 2022.

Malmin lentoaseman lentotoiminta vaikuttaa nyt siis jatkuvan normaalisti vuonna 2020.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n (MLY) mukaan vuokrasopimuksen irtisanomispäätös tehtiin kuulematta asianosaisia riittävästi. Yhden jo tehdyn valituksen ja pian jätettävän kanteen odotetaan helpottavan kentällä edelleen olevien kymmenien lentokoneiden tilannetta. MLY:n mukaan korvaavaa lentopaikkaa ei ole eduskunnan asettaman vaatimuksen mukaan järjestetty.

Päivitys kello 16.24: Tarkennettu vuokrasopimusasiaa
Päivitys kello 16:38: Lisätty tieto rajanylityspaikasta

Suomen Kuvalehti: Yllättävä käänne: Malmin lentotoiminta ei pääty vielä vuodenvaihteessa

Lue myös: