Matkustajat ja henkilökunta kukistivat Embraerin kaappaajat Kiinassa

tianjinairlinesKiinalaisen alueellisen Tianjin Airlines -lentoyhtiön Embraer 190 -matkustajakone (B-3171) yritettiin kaapata perjantaina. Kone oli lähdössä Hotanista kohti Urumqia kun vain kymmenkunta minuuttia ilmaannousun jälkeen kaappaajat pyrkivät ohjaamoon. Miehistö, turvahenkilöt ja matkustajat taltuttivat heidät syntyneessä kahakassa.

Kappaajia oli kuusi ja he olivat ilmeisesti kaikki uiguureja. BBC:n mukaan aseena olisi käytetty katkaistua kyynärsauvaa. Kiinalaisessa mikroblogipalvelussa julkaistuissa kuvissa näkyy, miten miehistön jäsenet ja matkustajat pitävät alhaalla kaappaajaa.

Saksassa toimivan World Uyghur Congress -järjestön mukaan kyseessä tosin ei olisi ollut kaappausyritys vaan istumapaikoista syntynyt tappelu eri kansallisuusryhmien välillä.

Joka tapauksessa kone palasi lähtökentälleen vain parinkymmenen minuutin lennon jälkeen. Mukana oli 92 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä. Kaksi turvamiestä haavottui vakavasti kahakassa. Lievempiä vammoja tuli muutamille matkustajille ja miehistön jäsenille. Kaikkiaan haavottuneita on ilmeisesti 11.

Kaappaajat pidätettiin kentälle paluun jälkeen. Urumqi sijaitsee Xinjiangissa, jossa asuu paljon uiguureja. Koneen suuri miehistö selittynee turvamiesten normaalilla määrällä levottomalla alueella tehdyllä lennolla.

Tianjin Airlines on perustettu 2004 yhdistämällä osia neljästä lentoyhtiöstä: Hainan Airlines, China Xinhua Airlines, Chnag'an  Airlines ja Shanxi Airlines. Aluksi se toimi nimella Grand China Express Air. Nykyisen nimen se otti käyttöön 2009.

Yhtiöllä on 42 Embraer 190 -konetta sekä 25 pienempää Embraer 145:ttä. Lisäksi sillä on kolme Airbus A320 -konetta.