Mitä pääkaupungin ilmatilassa tapahtuu 24 tunnissa

EFHK_traffic_youtubeFinavia avasi 6. toukokuuta WebTrak-palvelun, joka esittää netissä Helsinki-Vantaan liikennettä. Tästä materiaalista on nyt koottu timelapse-video, joka näyttää karttapohjalla vuorokauden liikenteen pääkaupunkiseudulla 2 minuutissa 25 sekunnissa. YouTubessa julkaistu video visualisoi mainiosti, mitä ilmatilassa tapahtuu.

WebTrak on ensisijaisesti tarkoitettu antamaan taustatietoa lentomelun seurantaan. Se näyttää mm. yhdeksän pääkaupunkiseudun melumittausaseman arvot. Palvelusta voi hakea lentoja kolmen viime kuukauden ajalta. Reaaliaikaiseen liikenteen seurantaan WebTrak ei sovellu, koska siiinä on tunnin viive turvallisuussyistä.

Nyt YouTubessa julkaistu video näyttää Maanmittauslaitoksen avoimen karttapohjan päällä kaiken WebTrakin vuorokauden aikana tallentaman liikenteen nopeutettuna. Videolla näkyy hiljaisen yön jälkeen hyvin aamun liikenteen käynnistyminen.

Havaittavissa on myös Finnairin Aasian aalto, iltapäivän rinnakkaislähestymiset ja yleisilmailukoneiden kiivas pyörintä Malmin laskukierroksessa. Värit osoittavat koneen korkeuden muutosta. Aluetta ylittävä liikenne korkeilla lentopinnoilla näkyy nopeina sinisinä välähdyksinä.

WebTrak hyödyntää koneiden toisiotutkavastaajia eli transpondereita. Siten myös mukana on Helsinki-Malmin yleisilmailukoneiden lentoja, jotka eivät näy ADS-B-signaalista tietonsa ottavissa nettipalveluissa.

 

Helsinki-Vantaa (EFHK) day of Traffic: YouTube (video kannattaa katsoa kokoruututilassa)

Lue myös: