MTV3: Taipalsaaren lento-onnettomuudesta syytteitä

Taipalsaarella elokuussa 2008 sattunut lento-onnettomuus on tuonut syytteet kolmelle lentokoulun vastuuhenkilölle, kertoo MTV3 Uutiset. Piper PA-28R-200 Arrow II syöksyi koululennolla Saimaaseen. Opettaja ja kaksi lento-oppilasta saivat surmansa.

Syytteiden käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. MTV3 Uutisten mukaan syytteet kolmesta kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta luettiin koulutusorganisaation vastuulliselle johtajalle, koulutuspäällikölle ja päälennonopettajalle.

Piper Arrowilla oli lennetty 15. elokuuta koulutusohjelman mukainen mittariharjoituslento Helsinki-Malmin lentoasemalta Kuopioon. Reittiosuus sieltä Lappeenrantaan oli lentokoulun sisäinen välitarkastuslento (VTL).

Lentokoneen lähestyessä Lappeenrannan lähestymisaluetta ohjaaja pyysi lupaa saada jättää matkalentokorkeuden 8000 ft (2400 m) ja lentää välitarkastuslento-ohjelmaan liittyviä harjoituksia. Niiden aiheena oli epätavallisesta lentotilasta oikaisuja. Lennonjohto antoi alarajaksi 3000 ft (900 m).

Oikaisussa epätavallisesta lentotilasta koneen siivet katkesivat, samoin toinen korkeusvakaaja. Piper syöksyi suurella nopeudella veteen.

Onnettomuuden välitön syy oli, että lennonopettaja ohjasi lentokoneen sellaiseen lentotilaan, josta oikaisu turvallisesti ei sallinut virheitä. Opettaja mahdollisesti yliarvioi oman kykynsä reagoida oppilaan virheisiin ja oppilaan kyvyn suoriutua oikaisusta.

Lentonopeus kiihtyi suureksi ja oikaisussa käytettiin ohjainpoikkeutuksia, joiden seurauksena syntyi niin suuri kiihtyvyys, että lentokoneen siivet katkesivat.

Nyt nostettujen syytteiden mukaan lentokoulutusvastaavien laiminlyönnit johtivat siihen, että Arrowia käytettiin lentotehtävään, johon se ei sovellu. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen, kertoo MTV3 Uutiset.

 

MTV3 Uutisten juttu

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostus