NetJets ostaa Textronilta jopa 1500 Cessna Citation -liikesuihkukonetta - uuden Ascendin avausasiakas

Cessna_fleet_1Textron Aviation ja NetJets julkistivat ennätyksellisen suuren laivastouudistussopimuksen, jonka mukaan NetJets ostaa seuraavan 15 vuoden aikana jopa 1500 Cessna Citation -liikesuihkukonetta. Sopimus mahdollistaa NetJetsille laivaston kasvattamisen vuosittain Cessna Citation Ascend, Citation Latitude ja Citation Longitude -liikesuihkukoneilla.

Liikesuihkukoneiden osaomistuspalveluita tarjoavalla NetJetsillä on laivastossa nykyisin yli 600 liikesuihkukonetta, jotka edustavat 11 eri konetyyppiä. NetJets on vuodesta 1998 lähtien kuulunut Berkshire Hathawayn omistukseen. NetJetsin asiakkaat ostavat tietyn lentotuntimäärän ja ajan, jonka he sitoutuvat palvelun käyttäjäksi. Pienimmän liikesuihkukonetyypin käyttösopimuksen vuosihinta on 250 000 Yhdysvaltain dollaria. NetJets on maailman suurin liikelentokoneiden osaomistusta tarjoava toimija.

NetJets on ollut Textron Aviationin asiakas jo yli 40 vuotta ja on vastaanottanut yhteisen historian aikana Textronilta yli 800 lentokonetta. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana NetJets on vahvistanut 300 Citation Latitude ja Longitude -liikesuihkujen optiot. NetJetsin laivastossa on ollut mm.  Citation SII, V, Excel/XLS, Sovereign, X, Latitude ja Longitude -koneita.

Textronin omistama Cessna toimitti ensimmäisen Citation-liikesuihkukoneensa jo vuonna 1972. Pitkän yli 50-vuotisen historian aikana yli 30 Citation-konetyyppiä on saanut tyyppihyväksynnän. Nykyisin tuotannossa on kuusi eri versiota, jotka ovat Citation M2 Gen2, Citation CJ3+, Citation CJ4 Gen2, Citation XLS Gen2, Citation Latitude ja Citation Longitude ja kehityksessä on uusin versio eli Citation Ascend.

Cessna_Ascend_1NetJets on uuden sopimuksen myötä nimetty myös Textron Aviationin uusimman Cessna Citation Ascend -liikesuihkukoneen avausasiakkaaksi. Niiden toimitusten on määrä käynnistyä vuodesta 2025 lähtien.

Citation Ascendissa on kokonaan uusittu ohjaamo Garmin G5000 -avioniikalla, Pratt & Whitney Canada PW545D -moottoreiden tarjoama kehittynyt suorituskyky ja entistä enemmän luksusta tarjoava matkustamo keskikokoisten liikesuihkukoneiden markkinoille. Alustavien tietojen mukaan toimintamatka olisi neljällä matkustajalla 1900 merimailia matkalentonopeuden ollessa 441 solmua. Konetyypin lakikorkeus on 45 000 jalkaa.

NetJetsin laivastoon Ascendit tulevat seitsemänpaikkaisina versioina tarjoten laajat matkatavaratilat.