Norjan ilmavoimien F-16 -hävittäjät saapuivat Tanskaan - valmiina ukrainalaislentäjien koulutukseen

Norjan_F16_RNOAFEnsimmäiset Norjan ilmavoimien käytöstä poistamat F-16 -hävittäjät ovat laskeutuneet Tanskaan Skrydstrupin lentotukikohtaan ja ovat valmiina Ukrainan ilmavoimien lentäjien koulutukseen. Ukrainalaislentäjiä koulutetaan parhaillaan Tanskan lisäksi ainakin Romaniassa ja Yhdysvalloissa.

Norjan ilmavoimien käytöstä poistamat noin 40 vuotta palvelleet F-16 -hävittäjät ovat laskeutuneet tammikuun 2024 alussa Tanskan ilmavoimien Skrydstrupin lentotukikohtaan. Ennen saapumistaan niillä oli operoitu koelentoja Bodøssa. Norjalaishävittäjät tulevat täydentämään ukrainalaislentäjille annettavaa koulutusta, joka on käynnistynyt tanskalaistukikohdassa jo aiemmin.

Ensimmäisen ukrainalaisryhmän koulutus käynnistyi tanskalaiskouluttajien johdolla Skrydstrupin lentotukikohdassa jo elokuussa 2023. Tämän ryhmän 73 hengen vahvuudesta kahdeksan oli lentäjiä. Koulutuspolun arvioitu kesto on noin kuusi kuukautta, joten ensimmäiset lentäjät voisivat läpäistä koulutuksen hyvinkin tammi-maaliskuussa 2024.

Ukrainalaislentäjillä on vankkaa kokemusta neuvostoajan hävittäjäkoneilla ja siirtymisen F-16 -hävittäjien ohjaimiin arvioidaan olevan pitkä prosessi. Vaikka uudet hävittäjät tuovat apua jo ensivaiheessa arvioidaan kestävän vielä pitkään ennen kuin niillä voidaan operoidan länsimaisten standardien tasolla.

Kaikkiaan 11 valtion muodostama koalitio auttaa Ukrainaa hävittäjälentäjien koulutuksessa. Koalitioassa ovat mukana Belgia, Kanada, Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Ruotsi ja Iso-Britannia. Näiden valtioiden lisäksi myös Kreikka ilmoitti avustavansa hävittäjäkoulutuksessa.

Tanskassa annettavan koulutuksen lisäksi Romanian itäosissa Borceassa sijaitsevaan Fetestin lentotukikohtaan avattiin marraskuussa 2023 Euroopan F-16 -koulutuskus (EFTC, European F-16 Training Centre).

Monikansallisessa koulutusyhteistyössä ukrainalaislentäjiä koulutetaan myös Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, jossa ukrainalaislentäjien ja maahenkilökunnan koulutukset F-16 -hävittäjäjärjestelmään alkoivat lokakuussa 2023. Tavoitteena on täydentää Euroopassa annettavaa koulutusta.

Belgia, Tanska, Alankomaat ja Norja ovat sitoutuneet toimittamaan F-16 -hävittäjiä Ukrainalle. Laajan koulutuksen on määrä taata uuden asejärjestelmän tehokas käyttö Ukrainassa.

Lue myös: