Norwegian teki ennätystilauksen Boeingilta ja Airbusilta

Norwegian_winter_noseNorwegian on tehnyt miljardien arvoisen yli kaksisataa lentokonetta käsittävän tilauksen Boeingilta ja Airbusilta. Tilaus koostuu uusista  ekotehokkaista 737MAX ja A320neo-koneista.


Norwegianin allekirjoittama 222 lentokoneen tilaus on suurin yksittäinen tilaus Euroopan ilmailuhistorissa kuten myös suurin investointi Norjassa. Kaupan kokonaisarvo on 127 miljardia norjan kruunua.

Norwegianin toimitusjohtaja Bjorn Kjos kertoo päivän olevan merkittävä virstanpylväs yhtiön kymmenvuotisessa historiassa. Norwegian on nyt varmistanut laivastouudistuksen tuleviksi vuosiksi ja toimitusjohtaja on erittäin tyytyväinen sopimuksiin Boeingin ja Airbusin kanssa.


Norwegian tilasi Boeingilta 100 ekotehokasta uudenmallista 737MAX-konetta sekä 22 737-800NG-konetta. Tilauksen kokonaisarvo on 11,4 miljardia dollaria. Tilaus on kautta aikain suurin eurooppalaisyhtiön tekemä tilaus Boeingilta. Norwegian on myös ensimmäinen eurooppalaisoperaattori, joka on tehnyt sitovan tilauksen 737MAX:sta.

Airbus puolestaan sai Norwegianilta tilauksen sadasta A320neo-koneesta, joka on arvoltaan yli kymmenen miljardin dollarin luokkaa. Tilaus on norjalaisoperaattorin ensimmäinen osto Airbusilta.

Koneiden toimitukset alkavat vuonna 2016. Norwegianin tilaukset sisältävät lisäksi yhteensä 150 koneen optiot molemmilta valmistajilta. Boeingin osuus optioista on 100 737MAX-konetta ja Airbusin 50 A320neo-konetta. Tilauksen myötä Norwegianilla on 150 koneen optiot ja 277 tilattua lentokonetta sisältäen aiemmat Boeingilta tilatut 55 737-800-konetta. Lisäksi yhtiö on tilannut kuusi 787-8 Dreamlineria.

Norwegianin aikomuksena on pitää laivastonsa nuorena ja se aikoo korvata koneensa seitsemän vuoden operoinnin jälkeen. Tämän takia laivaston uusimista on suunniteltava 10 tai jopa 20 vuotta eteenpäin. Vanhat koneet aiotaan myydä tai vuokrata muille operaattoreille.