Norwegianin lentäjälakko jatkuu - IAU aloittaa tukilakon Suomessa

Norwegian_737_HELNorwegianin lentäjälakon osapuolet eivät ole päässeet ratkaisuun neuvotteluissaan ja Skandinaviaa koskeva lentolakko jatkuu edelleen. Lakko näyttää laajenevan, sillä suomalainen IAU päätti tukea Norwegianin lentäjiä maahuolinnan tukilakolla.

Norwegianin tytäryhtiön Norwegian Air Norwayn (NAN) ja lentäjäjärjestöjen NPU:n ja Parat:in välinen kiista on sotkenut jo yli 100 000 matkustajan suunnitelmat. Norwegian on joutunut perumaan lähes kaikki lentonsa Skandinaviasta. Lakko koskee noin 650 lentäjää Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Norwegian kertoo tarjonneensa lentäjilleen kolmen vuoden työtakuuta nykyisillä palkoilla ja parempaa yhteyttä emoyhtiöön. Lisäksi työnantaja antaisi Skandinaavian lentäjille yhteisen neuvottelumandaatin työehdoistaan. Norwegian on kutsunut lentäjät uusiin neuvotteluihin mutta mitään aikaa ei ole toistaiseksi sovittu.

Ilmailualan Unionin (IAU) suunnitteleman Norwegianin maapalveluita koskevan tukilakon seurauksena yhtiön lennot pysähtyisivät  Suomessa jopa kokonaan.

Ilmalualan unioni aloittaa tukilakon lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä kello 03.00 ja lakon on määrä päättyä sunnuntaina kello 17.00. Lakossa ovat Aviator Finlandin IAU:n jäsenet. He eivät osallistu Norwegianin koneiden maahuolintaan.

 Palvelualojen työnantajat PALTA ry pitää IAU:n toimintaa valitettavana. Norwegianin lentäjiä koskeva kiista olisi tullut pitää Suomen rajojen ulkopuolella.

"Ihmettelen suuresti IAU:n tempausta. Nyt ulkomaisen työtaistelun vaikutukset laajennetaan suomalaisen ammattiliiton omin toimenpitein koskemaan kymmeniä lentoja ja tuhansia matkustajia. IAU:n toiminnassa ei ole mitään järkeä.  Maksumiehiksi joutuvat jäsenyrityksemme Aviator Finlandin lisäksi mm. tavalliset suomalaiset lentomatkustajat", toteaa PALTA:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

päivitys 21.00: IAU aloittaa tukilakon - otsikko muutettu tukilakon varmistuttua ja lisätty PALTA:n kommentti.

Lue myös: