Paavi Franciscuksen Meksikoon vienyttä Airbus A330 -konetta yritettiin häikäistä laserilla

Airbus_A330_Alitalia_Aldo_Bidini_wikimediaPaavi Franciscus lensi viime perjantaina 12. helmikuuta Kuuban Havannasta Mexico Cityyn Alitalian lennolla AZ4000. Kun Airbus A330-200 -kone (EI-EJK) oli lähestymässä kenttää, ohjaamomiehistö havaitsi että sitä osoitettiin maasta laserilla. Kukaan ei loukkaantunut ja kone laskeutui turvallisesti. Laserhäirintä on jatkuvasti kasvava ongelma lentoliikenteessä.

Alitalia kertoi tapauksesta tänään 17. helmikuuta. Paavia kuljettaneen Airbusin kapteeni Massimiliano Marselli ilmoitti välittömästä laserhäikäisy-yrityksestä Mexico Cityn Aeropuerto Internacional Benito Juárez -lentokentän (MMMX) lennonjohtoon.

Runway_glare_animMyös toiset alueella lentävät koneet olivat tehneet saman havainnon, joten kohteena ei välttämättä ollut juuri paavin kone. Viranomaiset käynnistävät tutkinnan tapauksen johdosta.

Ilma-alusten osoittaminen laserilla voi olla erittäin vaarallista. Onneksi kuolemaanjohtaneita onnettomuuksia ei vielä ole tapahtunut. Ongelma on tuttu myös Suomessa (lue lisää linkeistä jutun lopussa).

Voimakas valo voi häikäistä ohjaamomiehistön ja tehdä sen toimintakyvyttömäksi. Häirinnässä käytettävät laserit eivät ole kokoustiloista tuttuja punapisteosoittimia, vaan usein erittäin kirkkaita vihreitä lasereita (vaikutus simuloituna yllä Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n kuvassa). T.T.

Lue lisää Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: