Patria kouluttaa lentäjiä Qatar Airwaysille - MPL-kurssilla Airbusin ohjaimiin

PIR_PAT_A320sim_1Patria on allekirjoittanut viisivuotisen sopimuksen Qatar Airwaysin kanssa uusien lentäjien kouluttamisesta. Koulutus toteutetaan Qatar Airwaysille räätälöidyn Patrian Multi-Crew Pilot License (MPL) -ohjelman mukaisesti.  Kyseessä on jo neljäs MPL-asiakkuus suomalaiselle lentokouluttajalle.

Tämän hetkisistä haasteista huolimatta Patria on jatkanut lentokoulutusta koko pandemian ajan. Patria pystyy ottamaan vastaan Qatar Airwaysin oppilaat ja aloittamaan koulutuksen koulutuskeskuksissa Suomessa ja Espanjassa. Lentokoulutuksen lisäksi Qatar Airwaysin oppilaat suorittavat kandidaatintutkinnon osana opintojaan.

”MPL-koulutussopimus Qatar Airwaysin kanssa on merkittävä osa Patrian menestyksekästä lentokoulutuksen kansainvälistymisstrategiaa. Qatar Airways on yksi maailman johtavista ja eniten laatupalkintoja saaneista lentoyhtiöstä, ja olemme hyvin ylpeitä siitä, että Qatar Airwaysista tulee asiakkaamme”, toteaa Patrian lentäjäkoulutuksesta vastaava johtaja Jyrki Myyryläinen.

Qatar_A350_nose_closeup”Kumppanuus Patrian kanssa tarjoaa Qatar Airwaysin lento-oppilaille parhaan mahdollisen koulutuksen ja valmistelee heidät tehtäväänsä Qatar Airwaysin tulevaisuuden lentäjinä. Tämä strateginen sopimus kuvastaa maailman parhaaksi lentoyhtiöksi nimetyn yhtiön sitoutumista tarjoamaan lento-oppilailleen alan parasta koulutusta”, sanoo Qatar Airwaysin lentotoiminnasta vastaava johtaja, kapteeni Jassim Abdulla H. Saleh.

Patria on neuvotellut Qatar Airwaysin kanssa lentokoulutusyhteistyöstä jo pidemmän ajan. Hanketta on valmisteltu taustalla ja ensimmäiset keskustelut avattiin vuonna 2014. Nyt julkistettu sopimus on solmittu jo aiemmin ja viivästyneen julkistamisen taustalla on koronaviruspandemia.

Patria_FTD_ParonenOsapuolten välisen koulutusyhteistyön oli vielä kesän 2020 suunnitelmien mukaan tarkoitus käynnistyä kuluvan syksyn aikana. Pandemia toi viiveitä ja varsinainen aloituspäivä on vieläkin avoinna.

"Nyt viimeistelemme koulutuslupia ilmailuviranomaisten kanssa ja koulutus käynnistetään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Qatar Airways tekee parhaillaan pitkän tähtäimen suunnitelmia. Toivottavasti pääsemme etenemään vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana", kertoo Patrian myyntijohtaja Mikko Paronen Lentoposti.fi:lle.

Viisivuotisen sopimuksen aikana on suunniteltu vuositasolla koulutettavan useita kymmeniä oppilaita. Koulutettavien lentäjien määrä voisi sopimuskauden osalta siis olla lähellä kahtasataa.

Patria_DA40NGOppilaiden teorikoulutus alkaisi Suomessa, jonka jälkeen siirryttäisiin Espanjan Córdobaan alkeis- ja peruslentokoulutukseen. Nelivaiheisessa MPL-koulutuksessa se tarkoittaa ensimmäisessä vaiheessa 70 lentotuntia lentokoneella.

MPL-koulutuksen toisen vaiheen koulutus annetaan Patrian Pirkkalan toimipisteen A320-koulutuslaitteella. Sitä seuraavat vaiheet kolme ja neljä annetaan Vantaalla, jossa lennetään Finnair Flight Academylta vuokratuilla FFS-simulaattoreilla (Full Flight Simulator).

Patria antaa MPL-koulutusta Airbus-konetyyppiin. Periaatteessa koulutusta voitaisiin siis antaa A320, A330 sekä A350 -koneisiin. Koulutusvaiheet ovat yhteneväisiä kahden ensimmäisen vaiheen osalta. Qatar Airways ei ole vielä ilmoittanut konetyyppitarvetta, mutta koulutus annetaan yhtiön tarpeiden mukaan.

Patria_FTD_ohjaamo_closeKaikkiaan 18 kuukautta kestävän koulutuksen aikana Patrialla on myös järjestelyvastuu oppilaille annettavasta Airline Management  -kandidaattitutkinnon. Brittiläiseltä Bucks New Universityltä ostettava koulutus suoritetaan pääosin etäopiskeluna, mutta yliopiston opettajia tulee myös Suomeen. MPL-kurssin teoriaopinnot lasketaan osaksi tutkintoa ja yliopistolta tulee ilmailualan yleissivistävä osuus.

Patria käynnistää jälleen loka-marraskuun vaihteessa lentokoulutusta Espanjan Cordobassa, jossa lentokoulun toiminta hilljeni kevään mittaan viranomaismääräyksellä koronapandemian takia.

"Meillä on jo Espanjassa henkilökuntaa ja siellä on myös viisi yksimoottorista DA40-koulukonetta. Pirkkalassa on käytössä kolme DA40-konetta, joita siirretään tarpeen vaatiessa Espanjaan", kertoo Paronen.

Keväällä Patria joutui lomauttamaan henkilöstöään myös lentokoulutuspuolella. Määräaikaisia lomauksia jatketaan edelleen, mutta koulutuksen käynnistyessä työtä on tarjolla aiempaa enemmän.

Koulutussopimuksen solmiminen ja julkistaminen on iso asia Patria Pilot Trainingille, joka on kouluttanut MPL-kurssilla lentäjiä myös Finnairille ja Air Astanalle. Näiden lisäksi Patria on kouluttanut lentäjiä myös Finnairin osaomistusyhtiö Norralle.

Nyt julkistetun Qatar Airways -sopimuksen lisäksi Patrialla on sopimus Turkish Airlinesin kanssa MPL-koulutuksesta. Sen osalta viranomaistyö on edelleen kesken, mutta sopimus on voimassa ja keskusteluyhteys Turkish Airwaysin kanssa yhtiön sunnitelmista jatkuu edelleen.

 Lue myös: