Pientä ja kiehtovaa viikonlopun Model Expossa - järjestelyvastuussa nyt Messukeskus

modelexpo1Model Expo -pienoismallitapahtuma avasi eilen ovensa Messukeskuksessa Helsingissä. Mukana on laaja kattaus kaikkea mahdollista aiheeseen liittyvää, mutta myös ilmailua on mahtunut mukaan. Messukeskus vastaa ensimmäistä kertaa itse koko viikonlopun jatkuvan tapahtuman järjestelyistä.

Ensimmäinen Model Expo järjestettiin vuonna 1981 Helsingin jäähallissa. Järjestelyistä on vuodesta 1992 asti vastannut Expo Organizers Oy. Tapahtuma muutti 2006 Helsingin Messukeskukseen. Viime marraskuussa Model Expon oikeudet siirtyivät Messukeskukselle.

modelexpo3"Lähdemme kehittämään Model Expoa kuunnellen tarkasti näytteilleasettajien toiveita ja ideoita. Messukeskuksen osaaminen saadaan nyt täysitehoisesti Model Expossa esittäytyvien yritysten tueksi", sanoi tapahtuman myynnistä vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila.

Perinteiset muovimalliharrastajat ovat sosiaalisen median keskustelujen perusteella huolissaan omasta asemastaan messuilla. IPMS Finlandin (International Plastic Modellers Society) järjestämä pienoismallikilpailu on kieltämättä jäänyt varsin pieneksi osaksi Model Expoa. Lisäksi koko tapahtuma on osa suurempaa messukokonaisuutta.

modelexpo4Nyt käytössä oleva seiskahalli sijaitsee päähallin Lapsimessujen takana, joten osanottajan on luovittava lastenvaunujen täyttämien käytävien läpi päästäkseen perille. Sinänsä valoisa ja korkea tila on mainio, sillä se mahdollistaa lennätysesitykset.

Messukeskuksen näyttelypaikkojen hinnoittelua on myös mainittu kalliiksi. Erikoisalasta riippumatta monet potentiaalisista näytteilleasettajista ovat pieniä ja usein päätyön ohella pyöritettäviä. Useille messuviikonloppu Helsingissä on suuri panostus liikevaihtoon nähden.

Laaja kattaus kaikkea pientä

modelexpo7Pohjoismaiden suurimpiin pienoismalli- ja harrastetapahtumiin kuuluva Model Expo esittelee mm. pienoisrautateitä, radio-ohjattavia autoja, veneitä, lennokkeja ja helikoptereita, nukkeja ja nukkekoteja, rakennussarjoja, työkaluja sekä alan kirjallisuutta ja harrastekerhoja. Ohjelmaan kuuluu harraste- ja työnäytöksiä sekä kilpailuja.

Toki mukana on edelleen perinteisiä muovisia pienoismallejakin, niitä jotka vanhempi polvi tuntee "koottavina". Monet esillä olleet mallit ovat todella upeasti viimeisteltyjä todellisen esikuvansa mukaiseksi kaikki käytön jäljet huomioiden (otsikkokuva).

Perjantai-iltapäivän tilanteen perusteella mallien kokonaismäärä on suunnilleen sama kuin viime vuonna. Lentokoneet ja panssarivaunut ovat jälleen suosituimpia rakennettavia. Monissa muissa sarjoissa osanotto on kuitenkin vaisua.

Suomen Ilmailumuseo on tuonut Messukeskukseen Messerschmitt Bf 109 -hävittäjän suurikokoisen pienoismallin sekä koneen aidon Daimler-Benz-moottorin (kuva yllä). Syynä teemaan on hävittäjän 80-vuotisjuhlat. Konetyyppi teki ensilentonsa toukokuussa 1935.

Myös Ilmailumuseon 22. huhtikuuta 2015 avautuva erikoisnäyttely Liikkeelle! Lentomatkustaminen uuteen nousuun on esillä osastolla.

modelexpo6Suomen Ilmailuliiton osaston katseenvangitsijana on tapahtuman ainoa oikea ilma-alus, North American Rotorweks Pitbull SS -gyrokopteri. Myös purjelentosimulaattorilla pääsee halutessaan lentämään. Naapurissa Suomen Kevytilmailu ry:n osastolla voi tutustua ultrakevytlentämiseen.

Lennokkiharrastajat ovat myös mukana Model Expossa. Etenkin radio-ohjattavien helikoptereiden suosio näyttäisi edelleen kasvavan.

Mukana Model Expossa on niin perinteisiä harrastekoptereita kuin valtavan suosittuja kamerakoptereita. Niistä on puolestaan esillä niin pieniä lelumaisia quadcoptereita kuin järeä kaksi täysikokoista kameraa kantava RC-kopteri (kuvat jutun alkuosassa).

modelexpo5Hieman koptereita korkeammalle tähtää Suomen Avaruustutkimusseura SATS. Sen osastolla on erilaisia pienoisraketteja, joita lennättämään pääsee parin illan kurssilla. Käytettävät moottorit ovat kaupallista valmistetta ja niiden hankkimiseen edellytetään kurssin loppukokeen suorittamista.

Mistään ilmailumessuista Model Expossa ei ole kyse, mukana on paljon muutakin kiinnostavaa. Erityisesti radio-ohjattavien työkoneiden alue eli miniatyyrityömaa vaikutti kaivinkoneineen ja kasettirekkoineen kiinnostavan niin pieniä kuin hiukan isompiakin poikia. Samaten off-road RC-autojen mönkimistä esteradalla on kiehtovaa seurata.

Messuilla on suuri vesiallas, jossa laiva- ja venepienoismalliharrastajat esittelevät laitteitaan. Samaten lennätyksiin on varattu suuri alue, joka on eristetty turvaverkolla yleisöstä. Luonnollisesti mukana on useita pienoisrautatiekokonaisuuksia. +TT+

modelexpo2Model Expolle on Messukeskuksessa varattu tilaa 1924 neliömetriä. Näytteilleasettajia on 61. Viime vuonna viikonlopun messukokonaisuus veti paikalle 54 382 kävijää.

Model Expo on avoinna lauantaina 11.4. kello 9-18 ja sunnuntaina 12.4. kello 9-17. Samalla lipulla näkee myös muut viikonlopun messutapahtumat (Lapsimessut, Kädentaito, PetExpo ja OutletExpo).

Tarkemmat tiedot lippujen hinnoista, pysäköinnistä jne. tapahtuman nettisivuilla: Model Expo

Lue myös viimevuotisesta Model Exposta: