Pilatus toimittanut jo 1200 PC-12-konetta - perusti kokoonpanolinjan Kiinaan

pc12_pilatusSveitsiläisen Pilatuksen PC-12 on ollut menestys: yhtiö toimitti 12. elokuuta jo 1200:nnen PC-12-koneen. Sen vastaanotti Portsmouthissa Yhdysvalloissa PlaneSense, joka tarjoaa koneiden osaomistusta asiakkailleen. Elokuun 5. päivä Pilatus kertoi perustaneensa yhteisyrityksen Chongqingiin Kiinaan.

PlaneSense operoi maailman suurinta PC-12-yksityislaivastoa yli 49 koneellaan. Yritys tarjoaa konepoolin, josta voi ostaa haluamansa määrän lentoaikaa. Näin omistuksen jakamalla yksityiskoneella lentäminen tulee edullisemmaksi.

Yhdellä potkuriturbiinimoottorilla varustettu tyyppi on muutenkin osoittautunut suosituksi ja monipuoliseksi ilma-alukseksi. Sitä käyttävät niin yksityispilotit kuin ilmavoimat.

Pilatus4net_ilmavoimatEnsimmäinen PC-12-ostaja oli Australian Lentävät lääkärit eli Royal Flying Doctor Service, jolla nykyisin on 31 konetta (otsikkokuva).

Yhdysvaltain ilmavoimissa tyyppi tunnetaan lyhenteellä U-28A. Niitä on erikoisjoukkojen käytössä 20 kappaletta. Suomen Ilmavoimien kalustoon kuuluu kuusi PC-12 NG -yhteyskonetta.

PC-12-laivasto on maailmanlaajuisesti kellottanut yli neljä miljoonaa lentotuntia. Ensilentonsa kone teki 1991.

pc6_pilatusKiinalaisen kumppanin kanssa perustetun yhteisyrityksen avulla Pilatus aikoo saada jalansijaa voimakkaasti kasvavilta siviili-ilmailumarkkinoilta. Ensimmäisenä tavoitteena on 50:n PC-6 TurboPorter (kuvassa vasemmalla) ja PC-12 -koneen toimittaminen.

Pilatus Aircraft Industry (China) kokoonpanee yhtiön koneita ja valmistaa myös niihin osia. Tarkoitus ei ole korvata tuotantoa Sveitsissä, jonne uusi yhteisyritys päinvastoin tuo lisää työpaikkoja.

Uusi yritys ei rakenna Kiinassa Pilatuksen sotilaskoneita (PC-21, PC-9 ja PC-7 Mk II).

 

Lue myös: