Pohjois-Euroopan FABin FRA:n odotetaan tuovan lentoliikenteelle 10-60 sekunnin ajalliset säästöt

Finavia_Luojus_Raine_1Pohjois-Euroopan NEFAB -ilmatilanlohkossa marraskuussa käyttöönottettavan Free Route Airspacen odotetaan lyhentävän lentomatkoja 10-60 sekuntia. Vuositasolla koko lentoliikenteen osalta kyseessä on merkittävä säästö.

"Kyseessä on valtavan iso ilmatilalohko. Liikennemääriltään se vastaa 35 prosenttia koko Euroopan liikenteestä. Jos saamme aikaan pienenkin muutoksen, esimerkiksi 10-60 sekuntia per lento, sillä on merkittävä vaikutus vuoden mittaan, koska lentoja on valtava määrä", kommentoi Finavian lennovarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus Finavian uutisessa.

Ilmatilanhallinnan hankkeilla saadaan lentoyhtiöille suuret ajalliset säästöt sekä pienempi polttoaineen kulutus. Myös ympäristöä kuormittavat CO2-päästöt pysyvät kurissa vaikka lentoliikenne kasvaa.

Free Route Airspace otetaan käyttöön kuluvan vuoden aikana myös  Pohjois-Euroopan ilmatilalohkossa (NEFAB), johon Suomikin kuuluu. Suunniteltu käyttöönottopäivä on 12. marraskuuta 2015. Ilmatila laajenee Tanskan ja Ruotsin ilmatilanlohkoihin vuoden 2016 aikana. Hankkeen toteuttajat ovat lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat Avinor (Norja), EANS (Viro), Finavia (Suomi), LFV (Ruotsi), LGS (Latvia) ja Naviair (Tanska).

Vuoteen 2020 mennessä Borealis Free Route Airspacen on määrä yhdistää ilmatila NEFAB:ssa, Ruotsin ja Tanskan FABeissa Englannin ja Irlannin FABeissa aina Saksaan ja Islantiin saakka.

Vapaa reititys on ollut Suomen alueella lentoyhtiöiden käytettävissä yöaikaan joulukuusta 2012 lähtien.

Lue myös uutisemme 16.10, jossa kerrotaan mm. NEFAB:in FRA-ilmatilan käyttöönotosta sekä ilmatilanhankkeen ympäristövaikutuksista: