Presidentti Biden sulki Yhdysvaltain rajat - Trumpin mahdollistamat lentoliikenneavaukset peruttu

CBP_automaatitYhdysvaltain presidentti Joseph R Biden Jr. allekirjoitti 25. tammikuuta 2021 määräyksen, joka keskeyttää maahansaapumisen lähes kaikilta henkilöiltä koronavirustaudin leviämisriskin pienentämiseksi. Päätös käytännössä kumosi Donald Trumpin 18. tammikuuta antaman määräyksen lentomatkustuksen avaamisesta.

Yhdysvalloissa oli 20. tammikuuta mennessä jo yli 24 miljoonaa vahvistettua covid-19-tapausta ja yli 400 000 covid-19-viruksen aiheuttamaa kuolemaa. Toimillaan Yhdysvallat pyrkii estämään uusien virusmutaatioiden eli ns. Ison-Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian muunnosten leviämisen maahan.

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n tekemien arvioiden mukaan kansainvälinen lentoliikenne Schengen-alueelta, Isosta-Britanniasta, Irlannista, Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta aiheuttaa kansallista uhkaa ja matkustajia ei tule kyseisiltä alueilta päästää maahan.

Presidentti Biden antoi jo 21. tammikuuta määräyksen, jonka perusteella usean eri taho tuli selvittää toimia kansainvälisen lentoliikenteen ja kansanterveyden osalta tarvittavia varotoimia ja ryhtymään asianmukaisiin toimenpiteisiin.

Uudella 25. tammikuuta annetulla määräyksellä presidentti Biden rajoittaa ja keskeyttää maahantulon Yhdysvaltoihin lähes kaikilta matkustajilta sekä henkilöiltä, joilla ei ole pysyvää asumisoikeutta Yhdysvalloissa ja he ovat olleet edellisen 14 vuorokauden aikana Schengen-alueella, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Brasiliassa tai Etelä-Afrikassa. Maahan voi päästä ainoastaan tietyin tiukasti rajoitetuin edellytyksin ellei ole Yhdysvaltain kansalainen.

Presidentillinen maahantuloa rajoittava määräys on voimassa toistaiseksi, kunnes presidentti toisin päättää ja määräystä tulee jatkaa tai muokata aina 30 vuorokauden välein.

 

Lue myös: