Puolustusvoimien lennokkisuorituskyvyn rakentaminen etenee - ostolistalla jopa 2000 lennokkia

Parrot_UAVLennokkisuorituskyvyn rakentaminen etenee Puolustusvoimissa, kun koulutus- ja harjoituskäyttöön hankitaan Parrot ANAFI USA -lentolaitteita. Suomen Puolustusvoimien matalan käyttökynnyksen lennokkisuorituskyvyn rakentamisesta vastaavat Maavoimat. Tavoitteena on luoda olosuhteista riippumaton suorituskyky tiedonhankintaan kaikissa puolustushaaroissa.

Puolustusvoimien on määrä käyttää lennokkijärjestelmää eri puolustushaarojen joukkojen ja aselajien tiedustelun, valvonnan ja maalinosoituksen tehtäviin eteläiseltä rannikolta aina pohjoisimpaan Lappiin saakka. Lennokkijärjestelmäkokonaisuuden avulla parannetaan joukkojen välitöntä tiedonhankintakykyä olosuhteista riippumatta.

Nyt toteutuneella koulutuslentolaitteiden hankinnalla luodaan perusta suorituskyvyn rakentamiselle ja laajemmalle käyttöönotolle. Parrot ANAFI USA -lentolaitteet Puolustusvoimielle toimittaa Boston Group Oy.

Boston Group on Pohjoismaiden suurin sekä kaupalliseen että yksityiseen käyttöön tarkoitettujen dronejen jakelija. Se on perustettu vuonna 1996 Tanskassa ja yhtiöllä myyntitoimistot Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Dronet ovat olleet yhtiön valikoimassa vuodesta 2014 lähtien.

Parrot ANAFI USA on valmistettu huomioiden laajasti viranomaisvaatimuksia ja drone tarjoaakin käyttäjälleen jopa 32x zoomin, joka mahdollistaa pienten yksityiskohtien havainnoinnin jopa 1 cm tarkkuudella 50 metrin etäisyydeltä. Videokuvaa voidaan tallentaa 4K HDR -tasolla, joka lisäksi drone tarjoaa käyttöön myös FLIR-lämpökameraominaisuudet. Dronella voidaan toteuttaa mm. autonomisia lentoja sekä kohteen seurantaa. Sotilasversiossa on AES 256 -suojattu radioyhteysjärjestelmä.

Perusdrone painaa vain 500 grammaa ja se on lennolla erittäin hiljainen, sillä äänitaso on vain 79 desbeliä, jos drone on 50 cm etäisyydellä maan pinnasta. Koon puolesta drone on siis helppo kuljettaa ja vakiolentoaikaa on 32 minuuttia. Peruspakettiin kuuluu kolma akkua, joilla saadaan välilaskulla lentoaika jo 1,5 tuntia. Vapailta markkinoilta tällaisen dronen voi hankkia reilulla 8600 eurolla.

Puolustusvoimien mukaan dronen valinnassa painoivat erityisesti toimintakyky erilaisissa sääolosuhteissa eri vuodenaikoina ja vaihtelevissa ympäristöissä. Lisäksi katsottiin, että järjestelmän tulee olla helposti koulutettavissa asevelvollisille. Parrot ANAFI USA -lentolaitteiden koulutus alkaa henkilökunnalle tänä keväänä ja varusmiehille syksyllä. Parrotin droneja on sotilaskäytössä ainakin Sveitsissä, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Puolustusvoimien tavoitteena on hankkia 1000 – 2000 suorituskykyistä drone-järjestelmää, joilla voidaan operoida ympäri vuoden olosuhteista riippumatta. Varsinaisen laajempaan operatiiviseen käyttöön hankittavan lentolaitteen hankintaprosessi on käynnissä, ja mahdollisesta hankintapäätöksestä tiedotetaan erikseen.

Nyt tehdyn hankinnan arvonlisäveroton hinta on noin 2,6 miljoonaa euroa. Kaikkiaan vuonna 2023 käynnistetyn kaksivuotisen hankinnan kokonaisarvo on noin 14 miljoonaa euroa. MH

Lue myös: