Purjetaitolennon maailmanmestaruuksista kilpaillaan Oripäässä - loppuhuipennuksena lentonäytös

Purjelento_1Suomen Ilmailuliitto ja Turun Lentokerho järjestävät Oripään lentokentällä purjetaitolennon maailmanmestaruuskilpailut 18.–27. heinäkuuta 2013. Mestaruuksista kilpaillaan Advanced- ja Unlimited-luokissa. Oripään kentälle saapuu kilpataitolennon maailman parhaimmisto. Kilpailuiden päätteeksi järjestetään kaksipäiväinen Oripää Airshow 2013.

Kansainvälinen taitolentokomitea CIVA (Commission Internationale de Voltige Aerienne) myönsi maailmanmestaruuskisat Suomen Ilmailuliitolle ja Turun Lentokerholle vuonna 2011 pidetyssä kokouksessa.

Kilpailuun on ilmoittautunut lähes 70 taitolentäjää yhteensä 14 eri maasta. Kaukaisin kilpailija saapuu Oripäähän Japanista.

“Töitä kisojen järjestämiseksi on tehty päätöksestä lähtien lähes päivittäin”, sanoo kilpailun johtaja Jyri Mattila. “Nyt kaikki alkaa olla pientä viimeistelyä vaille valmista”.

Kilpailijat suorittavat lento-ohjelmansa ns. taitolentoboksissa, joka on 1 km x 1 km x 1 km kokoinen ilmatila. Kilpailussa lennetään tunnettu-, vapaa- ja tuntematon ohjelma, joista viimeksi mainittu on haastavin – lentäjät saavat tietää ohjelman vain noin vuorokautta ennen suoritusta, eivätkä saa harjoitella sitä lentämällä. Kilpailijoiden suorituksia arvioi ja pisteyttää kansainvälinen tuomaristo, päätuomarina sveitsiläinen Philippe Küchler. 

sillogoMaailmanmestaruuksista on kisaamassa myös Suomen taitolentomaajoukkue, joka on harjoitellut kevään ja alkukesän aikana ahkerasti – erityisesti Oripäässä. “On eduksi, että tuntee boksin kuin omat taskunsa, tietää minkä maastokohdan päällä tulisi olla missäkin liikkeessä”, kertoo advanced-luokan kilpailuun osallistuva Janne Nyyssönen.

Kilpailun nopea tempo ja suoraan kenttäalueen päällä lennettävät ohjelmat tarjoavat yleisölle erinomaisen mahdollisuuden seurata maailman parhaiden taitolentäjien suorituksia. Yleisöllä on MM-kilpailujen ajan kentän yleisöalueelle vapaa pääsy. 


Lentonäytös kruunaa kisatapahtuman

Purjetaitolennon MM-kisojen päätteeksi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään kaksipäiväinen Oripää Airshow 2013 -lentonäytös. “Iloisessa koko perheen ilmailutapahtumassa taivaalle nousee Suomen ja maailman parhaimpiin lukeutuvia taitolentäjiä”, kertoo tapahtuman johtaja Antti Jouppi.

Näytöksen pääesiintyjäksi on kiinnitetty taitolennon seitsenkertainen maailmanmestari, “Queen of the Skies”, venäläinen Svetlana Kapanina, joka nähdään ensimmäistä kertaa suomalaisella näytöstaivaalla. 

Kapaninan lisäksi ohjelmassa on myös muita mestareita: purjetaitolennon unlimited-luokan mestarit Eugen Schaal ja Ferenc Tóth sekä taitolennon Euroopan mestari Daniel Ryfa esiintyvät omilla soolo-ohjelmillaan. Myös kotimainen ohjelma on omaa luokkaansa: erikoisnumerona Seppo Saario Special, taitolennon grand old man Saarion rakentamien kolmen koneen – Pittsin, Ultimaten ja Eaglen – yhteisohjelma.

Lentonäytös on maksullinen.

 

Oripää Airshow 2013 nettisivut