RAF:n ensimmäinen RC-135 Rivet Joint -signaalitiedustelukone toimitettiin

rivetjoint_RF_crowncopyrightRAF:n ensimmäinen Boeing RC-135V/W Rivet Joint -signaalitiedustelukone lasketui tiistaina 12. marraskuuta Waddingtonin tukikohtaan. Kone on osa Britannian Airseeker-projektia. Kaikkiaan niitä hankitaan kolme kappaletta.

RAF:n tilaamat Boeing RC-135V/W Rivet Joint-koneet ovat entisiä Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135-ilmatankkauskoneita, jotka on peruskorjattu ja varusteltu tiedustelulaitteistoilla. KC-135 puolestaan perustuu Boeing 367-80 -prototyyppiin, josta kehitettiin myös 707 -matkustajakone.

RC-135V/W Rivet Jointit täyttävät BAe Nimord R1 -koneiden poistuttua jääneen aukon RAF:n tiedustelukyvyssä. Airseeker tuo Englannille maailmanluokan kyvyn reaaliaikaiseen signaalitiedusteluun (SIGINT) ja analyysiin.

Rivet Joint -koneet ovat olleet Yhdysvalloissa käytössä jo 60-luvulta alkaen. Kuten nyt toimitetun koneen tyyppimerkinnän loppukirjaimista V/W huomaa, RC-135:stä on tehty vuosien varrella lukuisia erilaisia versioita tekniikan kehityksen myötä.

Brittimiehistöt ovat jo vuodesta 2011 olleet USAF:n 55th Reconnaissance Wingissä opimassa konetyypin saloja. Yhteensä he ovat lentäneet amerikkalaismiehistöjen mukana jo 32 000 tuntia ja 1800 tehtävää.

Nyt saapunut kone teki lentokokeensa Greenvillessa Teksasissa. Koelento-ohjelma eteni niin hyvin, että kone toimitettiin Britanniaan etuajassa. Siellä koneet sijoitetaan RAF Waddingtoniin, jossa niitä operoi RAF:n 51 Squadron.