Rajan Super Puma ja Dornier mukana öljyntorjuntaharjoituksessa Helsingin edustalla

Raja_lento_H215_turvallaSuomen ympäristökeskus SYKE järjestää yhdessä muiden öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaviranomaisten kanssa vuoden suurimman kansallisen öljyntorjuntaharjoituksen Helsingin edustalla 12.-15.9.2016.  Toiminnassa on mukana myös Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen kalustoa.

Harjoitukseen osallistuu viisi valtion öljyntorjunta-alusta, Merivoimista Halli, Hylje ja Louhi, Rajavartiolaitoksesta Turva sekä Meritaito Oy:stä Oili I. Lisäksi mukana on 10 öljyntorjuntavenettä Helsingin kaupungilta sekä yksityisiä hinaajia ja muuta aluskalustoa. Avomerellä öljyntorjunnasta vastaa SYKE ja rannikolla Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

Raja_Dornier_over_HELAlueen lentokartoituksesta vastaa Rajavartiolaitoksen Dornier valvontalentokone. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kemikaalitoimintaan erikoiskoulutetut kemikaalisukeltajat kuljetetaan torjunta-aluksille Rajavartiolaitoksen Super Puma -helikopterilla.

Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turva toimii kokoontumispaikkanan eri viranomaisten edustajista koostuvalle asiantuntijaryhmälle. Se laatii tiedustelutietojen, kemikaalitietokantojen ja Ilmatieteen laitoksen mallinnusten avulla vaarakuvauksen kemikaalien terveys- ja ympäristövaaroista. Lisäksi asiantuntijaryhmä antaa toimintaohjeet kemikaalitorjujille.

Raja_Dornier_in_2”Harjoitus on poikkeuksellisen haastava, koska uhkakuva muuttuu harjoituksen aikana, joten tehtävässä tarvitaan usean eri torjunnan osa-alueen erikoisosaamista. Lisäksi toimijoiden roolit muuttuvat harjoituksen aikana. Tämä tarjoaa öljyn- ja kemikaalitorjunnasta vastaaville toimijoille hyvän mahdollisuuden arvioida torjuntalaivaston ja -henkilöstön vahvuuksia sekä koulutus- ja kehittämistarpeita”, sanoo harjoituksen johtaja, ylitarkastaja Heli Haapasaari SYKEstä.

Harjoituksen alkutilanteessa maanantaina 12. syyskuuta konttilaiva on ajanut karille Helsingin edustalla. Karilleajon seurauksena aluksesta vuotaa sen polttoaineena käyttämää öljyä, jonka leviämistä ryhdytään rajoittamaan puomein.

Öljyä kerätään merestä laivojen ja veneiden öljyntorjuntalaitteiden avulla. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen yksiköt laskevat SYKEn Isosaaressa sijaitsevasta öljyntorjuntavarastosta noin 800 metriä raskasta avomeripuomia mereen. Nämä puomit nostetaan merestä torstaina.

Raja_lento_Turva_1Aluksen karilleajon seurauksena mereen on pudonnut kontteja, joista osa on uponnut. Uponneissa konteissa saattaa olla ympäristölle vaarallisia kemikaaleja. Lisäksi kontteja on pudonnut aluksen kannelle ja osa niiden sisällöstä vuotaa. Tiistaiyönä ja keskiviikkona harjoituksessa pyritään minimoimaan vuotavien konttien muodostamia uhkatekijöitä terveydelle ja ympäristölle.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä harjoitellaan veden alla olevien konttien tunnistamista ja paikallistamista. Keskiviikkona hyödynnetään torjunta-alus Hallin vaarallisia aineita sisältävien tynnyrien nostoon tarkoitettua erikoiskalustoa. Tarkoituksena on harjoitella säiliöiden nostamista merenpohjasta.

Lue myös: