Ranska siirsi Rafale-hävittäjiä Puolaan ja Englanti Eurofightereitä Liettuaan (video)

typhoon_coningsby_raf_crowncopyrightUkrainan kriisi on kiristänyt tilannetta Euroopassa, jonka pitkään ajateltiin olevan syvässä rauhantilassa. NATO on lähettänyt koneitaan itään tukeakseen uusia jäsenmaita. Maanantaina Eurofighter- ja Rafale-hävittäjiä lensi tukikohtiin Puolassa ja Liettuassa. Massiivisista operaatioista ei kuitenkaan ole kyse, enemmänkin tuen osoituksista.

balticairpolicin_f15_lithuanianairforceŠiauliaissa Liettuassa on ennestään Yhdysvaltain ilmavoimien F-15C Eagle -hävittäjiä, jotka ovat tammikuun alusta alkaen vastanneet Baltian maiden ilmapuolustuksesta. Aluksi koneita oli neljä, mutta Ukrainan tilanteen kiristyessä määrä nostettiin kymmeneen. Lisäksi USAF lähetti alueelle Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen.

Neljä Eurofighter Typhoon II FGR4 -hävittäjää Englannin ilmavoimista lensi maanantaina 28. huhtikuuta Coningsbyn tukikohdasta Šiauliaihin. Ne tukevat NATO:n Baltic Air Policing -operaatiota, joka on ollut käynnissä kymmenen vuotta. Baltian mailla ei ole omia ilmavoimia.

rafale_frenchgovSamaan aikaan Ranskan ilmavoimat siirtolensi maanantaina neljä Dassault Rafale -hävittäjää  Saint Dizieristä Malborkiin Puolaan. Kyseessä on vastaava tuki toiselle NATO-maalle.

Nyt maanantaina 28. huhtikuuta tehdyt koneiden siirrot seuraavat useita jo aiemmin tehtyjä. Esimerkiksi Englanti on aiemmin lähettänyt Boeing Sentry E-3D AWACS -tutkakoneen tukemaan Romanian ja Puolan ilmavalvontaa.

Videolla Eurofighter Typhoonit lähtevät Englannista kohti Liettuaa:

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut: