Venäjän sotavoimille yllätysharjoitus

su27SK_sukhoiPresidentti Vladimir Putin määräsi keskiviikkona 26. helmikuuta Venäjän asevoimien läntisen sotilasalueen joukoille yllättävän hälytysharjoituksen. Tarkoituksena on testata joukkojen reagointikykyä. Mukana on maa- ja merivoimien ohella avaruus- ja ilmapuolustuksen sekä  maahanlaskujoukkojen yksikköjä. Harjoituksesta kertoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

Presidentti Putin on lähivuosina määrännyt useita vastaavia yllätysharjoituksia, joten mistään poikkeuksellisesta ei sinänsä ole kyse. Nyt ajankohta ja läntisen sotilasalueen läheisyys  sen eteläpuolella olevan Ukrainan kanssa ovat nostaneet kansainvälisessä mediassa spekulaatioita, että kyseessä olisi reagointi etelänaapurin viime aikaisiin tapahtumiin.

Harjoitukseen osallistuu ItarTassin mukaan 110 000 sotilasta, 880 panssarivaunua, 90 lentokonetta ja 110 helikopteria. Läntisen sotilasalueen esikunta on Pietarissa. Sen keskeisiin joukkoihin kuuluu mm. 76. maahanlaskudivisioona Pihkovassa.

Nyt käynnistyneessä hälytysharjoituksessa on mukana  joukkoja myös keskeiseltä sotilasalueelta. Sen sijaan Ukrainan itäpuolella oleva eteläinen sotilasalue ei ole mukana, kuten ei myöskään Mustanmeren laivasto.

Interfaxin mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi keskiviikkona puoliltapäivin käsketyn harjoituksen olevan kaksivaiheinen ja kestävän 3. maaliskuuta asti. Ensimmäisessä kahden päivän jaksossa joukot saatetaan täyteen taisteluvalmiuteen. Toisessa vaiheessa ne toteuttavat erilaisia operaatioita maa-alueiden lisäksi mm. Itämerellä ja Pohjoisella Jäämerellä.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja: