Ensimmäiset sarjavalmisteiset Su-30SM-hävittäjät luovutettiin Venäjän ilmavoimille

Su-30SM1_4_irkutJSC Irkut on 22. marraskuuta luovuttanut Venäjän ilmavoimille kaksi ensimmäistä sarjavalmisteista Su-30SM-hävittäjää. Koneiden hyväksyntäasiakirjat allekirjoitettiin yhtiön tehtaalla Irkutskissa Etelä-Siperiassa. Toimitus on osa ilmavoimien vanhentuneen kaluston korvaamista. Sukhoi Su-30SM on kehitysversio Su-27-hävittäjästä.

Irkutin toimitusjohtaja Oleg Demchenko kertoi olevansa ylpeä koneiden luovutuksesta:  "Olemme vuosia tehneet koneita vientiin, mutta nyt ryhdymme toimittamaan niitä isänmaalle. Yhdeksän uutta Jak-130-konettamme lentää jo Borisoglebskin koulutuskeskuksessa ja nyt toimitamme kaksi Su-30SM-hävittäjää ilmavoimille."

Su-30SM1_2_irkutSu-30SM yhdistää kyvyn tuhota samanaikaisesti useita maaleja äärimmäiseen liikehtimiskykyyn. Jälkimmäisestä vastaavat canardit sekä kaikkiin suuntiin poikkeutettavat suihkusuuttimet.

Su-30SM on jatkokehitelmä Su-30MK-koneperheestä. Sukhoi sijoitti uutuuteen ilmavoimien spesifikaatioiden mukaisesti mm. uuden tutkajärjestelmän, omakonetunnistimen ja heittoistuimen. Myös asejärjestelmä on laitettu uusiksi.

Su-30SM1_1_irkutVenäjän puolustusministeriö tilasi maaliskuussa 2012 JSC Irkutilta 30 Su-30SM-hävittäjää. Ne toimitetaan vuoteen 2015 mennessä. Su-30-versioita valmistaa vientiin myös Komsomolsk-on-Amur Aircraft Production Association (KnAAPO)

Venäjän ilmavoimien satavuotisjuhlissa Zhukovskin lentotukikohdassa viime kesänä puhunut presidentti Vladimir Putin lupasi ilmavoimille 600 uutta taistelukonetta ennen vuotta 2020. Lisäksi hankitaan 1000 helikopteria.

 

Lue myös: