Ruotsalaismediat: SAS valmistautuu konkurssiin -neuvottelut yhä kesken

SAS_tail_1Ruotsalaismediat kertovat SAS:n olevan lähellä umpikujaa neuvotteluissaan ja niiden mukaan yhtiö on jo aloittanut varautumisen konkurssiin. Aftonbladet ja Dagens Industri kertovat neuvotteluosapuolten olevan kaukana yhtiön esittämästä ratkaisusta. SAS on ohjeistanut lentäjiä tankkaamaan koneisiin riittävästi polttoainetta mahdollisen operaatioiden alasajon toteuttamiseksi.

SAS kertoo ruotsalaismedioissa olevan vielä kaukana ratkaisusta neuvotteluissaan lentäjien ja matkustamohenkilökunnan kanssa. SAS:n hallituksen puheenjohtaja Fritz Schur ei säästellyt sanojaan neuvottelujen kulusta vaan kirosi avoimesti tanskalaisradion haastattelussa.

SAS:n hieman ennen kello 18 Suomen aikaa lähettämän Twitter-viestin mukaan neuvottelut kuitenkin jatkuvat edelleen.

Yhtiön johdon mukaan neuvottelut ovat hankalat mutta yhä kesken kahdeksan eri työntekijäliiton kanssa. Yhtiön edustajan mukaan neuvottelut käydään neuvottelupöydässä eikä niitä kommentoida keskeneräisinä.

Neuvottelut matkustamohenkilökunnan kanssa ovat nytkähtäneet eteenpäin ja liiton edustaja kertoo heidän etsivän ratkaisua, jolla yhtiön olemassaolo voisi jatkua ja työntekijöiden ehdot olisivat hyväksyttävällä tasolla.

SAS:n lentäjäliitot ovat tehneet yhtiölle oman ehdotuksensa ratkaisusta ja Norjan lentäjäliiton puheenjohtajan mukaan ehdotus vastaa SAS:n vaatimuksia sopuun pääsystä.

SAS johto on ohjeistanut lentäjiään tankkaamaan koneisiin riittävästi kerosiinia, jotta koneilla voitaisiin palata takaisin Skandinaviaan jos operaatiot joudutaan keskeyttämään. Konekalusto halutaan saada takaisin kotikentille odottamaan jatkotoimia ja mahdollista uutta alkua varten.

Samaten henkilöstöä on ohjeistettu varaamaan lennoille käteistä mukaansa hotellikuluja ja muita mahdollisia maksuja varten. Rahaa tarvittaisiin, jos yhtiön luottokortit eivät enää toimisi.

Ruotsalaislehtien mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset vastustavat valtioiden tukia lentoyhtiölle. Ainoastaan norjalaiset suhtautuivat valtion lisärahoituksen antamiseen hieman positiivisemmin.