Ryanair sallii PED-laitteiden käytön kaikissa lennon vaiheissa

EI-DAORyanair sallii 6. helmikuuta alkaen asiakkaidensa käyttää henkilökohtaisia elektronista laitteita (PED) kaikissa lennonvaiheissa. Rajoituksina on ainoastaan lentotilan päälle kytkentä ja vaatimus seurata esitettäviä turvaohjeita.

Ryanair parantaa asiakaskokemuksiaan jatkuvasti pitääkseen tason korkealla. Yhtiö otti helmikuun alussa käyttöön myös paikanvarauspalvelun, jonka myötä matkustaja saa valita istuinpaikkansa jo etukäteen. Istuinpaikkojen varaus maksaa premium-luokassa 10 euroa ja normaaliluokassa 5 euroa.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA päivitti 9. joulukuuta ohjeistuksen henkilökohtaisten elektronisten laitteiden (PED) käytöstä lentokoneissa.

Ohjeissa vahvistettiin, että PED-laitteita kuten älypuhelimet, tabletit ja sähköiset lukulaitteet voi käyttää ”lentotilassa” (Flight Mode/Airplane Mode eli muussa kuin lähetystilassa) koko lennon ajan (myös rullauksen, nousun ja laskun aikana) turvallisuuden vaarantumatta.

Uudistukset sallivat toimintatavan muutoksen kaikissa euroopalaisyhtiöissä mutta lopullisen päätöksen luvasta käyttää PED-laitteita kaikissa lennon vaiheissa antaa kuitenkin lentoyhtiö.

Eurooppalaisyhtiöistä ainakin British Airways (19.12), Lufthansa (1.1),  Wizzair (28.1) ja SAS (12.12) ja Blue 1 ovat sallineet elektroniset laitteet lennoillaan. Suomeen operoi edellisten lisäksi myös nyt luvan antanut Ryanair.

Finnairin lennoilla ei ole vielä vastaavaa lupaa. Muutos vaatii lentoyhtiön hakemuksen ja viranomaishyväksynnän. Suomessa vastaava viranomainen on liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lue myös: