Saab avasi pelin - Puolustusvoimain logistiikkalaitos sai tarjouksen Gripen E/F -hävittäjistä

gripen_rollout_12Saab on Ruotsin valtion tukemana esittänyt Suomen HX-hävittäjähanketta koskevan tarjouksen Suomen puolustusvoimien hankinnoista vastaavalle Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle keskiviikkona 30. tammikuuta 2019. Ruotsalaisyritys on ensimmäinen viidestä hävittäjävalmistajasta, joka ilmoitti tarjouksensa toimittamisesta.

Ilmavoimat odottaa vastaanottavansa kaikkien hävittäjävalmistajien minimivaatimukset täyttävät tarjoukset 31.1.2019 virka-ajan päättymiseen mennessä. HX-hankkeessa ollaan korvaamassa nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky uudella miehitetyllä hävittäjäjärjestelmällä.

Saabin logistiikkalaitokselle toimittama virallinen tarjous koskee 64:ää Gripen-konetta, ja määrään sisältyvät sekä yksipaikkaiset Gripen E- että kaksipaikkaiset Gripen F ‑mallit.  Saab kertoo tarjoamansa ratkaisun sisältävän uusinta saatavissa olevaa teknologiaa, joka on suunniteltu jatkuvasti muuttuvan ja haastavan toimintaympäristön tarpeisiin.

Ilmavoimien mukaan tarkka konemäärä saattaa vielä elää riippuen tarjousten sisällöistä. Luku 64 on vain referenssiluku, joka kattaa aiemmin tilattujen Hornetien määrän.

GripenE_cockpit_closeup ”Gripenin operatiiviset suorituskyvyt vastaavat erinomaisesti Suomen tarpeisiin ja vaatimuksiin. Sen elinkaarikustannukset ovat erittäin kilpailukykyiset, joten Suomi voi uusia hävittäjäkalustonsa tinkimättä koneiden lukumäärästä. Tarjouksemme tarjoaa merkittävän lisän Suomen puolustusvoimien suorituskykyyn”, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

 Ruotsalaisvalmistajan tarjous sisältää merkittävän ase- ja sensorivarustuksen sekä järjestelmän toimintaan tarvittavat laitteet ja palvelut. Lisäksi se kattaa monipuolisen teollisen yhteistyön ohjelman, jonka tavoitteena on kehittää huoltovarmuuden edellyttämää kansallista tuotantokykyä.

Teolliseen yhteistyöhön sisältyvät myös huolto-, korjaus- ja kunnostusosaamisen siirtäminen paikalliselle teollisuudelle, lentokoneiden valmistusta ja kokoonpanoa Suomessa sekä Gripenin ylläpito- ja kehityskeskuksen perustaminen Suomeen.

GripenE_Magnus_Skogberg ”Suomi on Saabille tärkeä markkina-alue. Olemme sitoutuneet tähän hankkeeseen jo usean vuoden ajan. Hankintaohjelma on rakenteeltaan selkeä, ja odotamme innolla, että pääsemme toimimaan yhdessä asiakkaan kanssa prosessin kehittyessä”, kertoo Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg.

Suomen on määrä tehdä hankintapäätös vuonna 2021. Sitä edeltää kuitenkin mm. neuvottelukierros, tarjousten tarkennukset ja koelennot.

Gripenin koelento- ja kehitysohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti ja käytössä on kaksi koelentokonetta. Tuotanto valmistajan mukaan käynnissä ja koneiden toimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2019 aikana. Ensimmäisen koneen saa Ruotsin Ilmavoimat.

SAAB_Gripen_takeoff_1Vanhempi versio eli Gripen C/D on tällä hetkellä käytössä viidessä maassa: Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tsekissä, Unkarissa ja Thaimaassa.

Ruotsi ja Brasilia ovat tilanneet Gripen E:n ja Brasilia lisäksi kaksipaikkaisen Gripen F:n. Lisäksi Ison-Britannian Empire Test Pilots School (ETPS) käyttää Gripeniä koelentäjien kouluttamiseen.

Lue myös: