Saab Gripen E -hävittäjä nousi ensi kertaa siivilleen Brasiliassa - koelento-ohjelma jatkuu

Saab_GripenE_ilmaan_brasiliassa(päivittynyt klo 22.00) Saab 39 E Gripen -hävittäjä on noussut ensimmäistä kertaa omin voimin ilmaan Brasiliassa. Brasilian ilmavoimien ensimmäinen F-39E -hävittäjä saapui Etelä-Amerikkaan ja Brasilian Navegantesiin rahtilaivalla. Nyt merimatkan jälkeen tarkastettu hävittäjä jatkaa koelentoohjelmaa.

Brasilian ilmavoimille toimitettu ensimmäinen Saab 39 E Gripen eli paikalliselta tyyppimerkinnältään F-39E on noussut 24. syyskuuta ilmaan Navegantesista, jonne se saapui rahtilaivalla neljä päivää aiemmin.

”Gripenin tulo Brasiliaan ja sen ensilento ovat tärkeitä saavutuksia Brasilian Gripen-ohjelmassa. Olemme ylpeitä tästä yhteisestä taipaleesta, jossa on ollut mukana niin monta pätevää ja sitoutunutta ammattilaista kummastakin maasta”, sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson. 

Saabin koelentäjä Marcus Wandtin suorittama ensilento Brasiliassa suuntautuu kohti Gavião Peixotoa, jossa koelento-ohjelma saa jatkoa.

F39_nosturissaGripen E -hävittäjä on tätä aiemmin lentänyt vasta Ruotsissa ja Suomessa. Brasilia on kolmas valtio, jonka alueella hävittäjä on toiminut tähän mennessä.

”Brasilian ilmavoimat on hyvin tyytyväinen nähdessään tämän koneen lentävän oman maamme ilmatilassa. Brasilian ilmavoimien uusi monitoimihävittäjä F-39 Gripen on hävittäjäkalustomme tuleva selkäranka, joka vahvistaa ilmavoimien kykyä varmistaa maan alueellinen koskemattomuus puolustaa niitä kahtakymmentäkahta miljoonaa neliökilometriä, jotka sen vastuulle on annettu”, korostaa Brasilian ilmavoimien komentaja kenraali Antonio Carlos Moretti Bermudez.

São Paulon osavaltion Gavião Peixotossa sijaitsevat Embraerin tehtaat ja Gripen Design and Development Network (GDDN) ‑yksikkö. Samassa osavaltiossa sijaitsee  myös Saab Aeronáutica Montagens, mutta São Bernardo do Campon kaupungissa. Kyseisessä tehtaassa valmistetaan Gripen-hävittäjien rungon osia.

Nyt koelento-ohjelma jatkuu Embraerin tehtailla Gavião Peixotossa sijaitsevassa Gripen-koelentokeskuksessa, joka integroidaan osaksi Ruotsissa vuonna 2017 käynnistynyttä koelentoohjelmaa.

Brasiliassa suoritetaan koelentoja, jotka liittyvät ohjausjärjestelmään, koneen ilmastointiin ja paineistukseen liittyviä kokeita sekä toimintaan trooppisessa ilmastossa. Yleisen Gripen E -koelento-ohjelman lisäksi Brasiliassa suoritetaan myös maan tarvitsemia aseintegraatioita sekä salatusti tietoa välittävän Link BR2 -yhteysjärjestelmän kokeita.

Brasilia tilasi vuonna 2014  yhteensä 36 Gripen E/F -hävittäjää ja osallistuu myös koneen kehitystyöhön sekä valmistukseen. Tilaus käsittää 28 yksipaikkaista E-konetta sekä kahdeksan kaksipaikkaista F-konetta.

Virallisesti uusi Saab F-39E -hävittäjä esitellään Brasiliassa 23. lokakuuta Brasilian ilmavoimien päivänä.

Ensimmäinen tuotantokone luovutetaan lopullisesti Brasilian ilmavoimien Anápolisissa sijaitsevan 2. lennoston käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä.

Päivitys kello 22.00: Tarkennettu tietoja Brasiliassa lennettävistä koelennoista.

 

Lue myös: