Saab Swordfish MPA -merivalvontakone siirtyy uusille tuotantoalustoille (video)

Saab_Swordfish_2acRuotsalainen puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab ja Bombardier lisäävät yhteistyötään. Saabin Swordfish MPA -merivalvontakone tarjotaan asiakkaille nyt kahdessa Bombardierissa. Kanadalaisvalmistajan koneet ovat entistä suositumpia juuri erikoiskoneiden alustoina.

Saabin merivalvontakoneisiin suunniteltu Swordfish-järjestelmä on nyt tarjolla integroitavaksi Bombardierin Q400-potkuriturbiinikoneisiin sekä Global 6000 -liikesuihkukoneisiin asennettuna.

Yhdessä uusien tuotantoalustojen ja Saabin järjestelmäintegraation kanssa Swordfish täyttää erittäin laajasti merivalvonnan C4ISR- (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) sekä muut tehtävävaatimukset.

"Tarjoamme huipputeknistä Swordfish MPA -järjestelmää asennettuna uusiin ja tehokkaisiin lentokoneisiin. Asiakkaat voivat nyt valita parhaan tuotantoalustan omiin tarpeisiinsa", sanoi Saabin Support and Services yksikön johtaja Jonas Hjelm.

Saab Swordfish MPA -merivalvontakone (Maritime Patrol Aircraft) tarjoaa käyttäjilleen strategista monitoimikykyä pitkiin etsintä- ja pelastustehtäviin joiden lisäksi se kykenee myös haastaviin sukellusveneisiin tai pinta-aluksiin kohdistuviin lentoihin. Swordfish kykenee myös laajoihin ISR-tehtäviin mantereen yllä.

Saab_Swordfish_Global6000Swordfish MPA -merivalvontakoneet on varustettu uudella huipputarkalla AESA- meri- ja maavalvontatutkalla, omasuojajärjestelmällä, IFF-anturilla (Identification Friend or Foe eli omakonetunnistus), useilla kaupallisilla sensoreilla sekä Saabin omalla elektronisen sodankäynnin ja C4I-taistelunjohtojärjestelmällä.

Swordfishiin tulee kuilu sukellusveneiden havaitsemiseen käytettävien kuuntelupoijujen pudottamista varten. Lisäksi koneissa on ripustimet mahdolliselle torjunta-aseistukselle.

Bombardierin Q400 ja Global 6000 valikoituivat tuotantoalustoiksi niiden vankan tuotantopohjan sekä usean sadan markkinoilla jo olevan koneen myötä. Molemmat konetyypit on havaittu luotettaviksi ja suorituskykyisiksi.

Uusien koneiden myötä Saab voi tarjota asiakkailleen entistä joustavampia ratkaisuja. Saabin merivalvontajärjestelmiä on aiemmin totuttu näkemään valmistajan Saab 340- ja Saab 2000 -potkuriturbiinikoneissa.

Saab_Swordfish_Q400"Meillä on ainutlaatuinen kyky järjestelmäintegraatioissa erilaisille tuotantoalustoille ja odotamme innolla yhteistyötä Bombardierin ja Swordfish MPA -järjestelmän kanssa. Panostuksemme ilma- ja merioperaatioihin tekee meistä tehokkaan, kustannustietoisen ja viimeisintä teknologiaa tarjoavan MPA-järjestelmän tarjoajan maailmanlaajuisilla markkinoilla", jatkoi Hjelm.

Saab ennustaa tasaista kasvua kiinteäsiipisten merivalvontakoneiden markkinoille, joka seuraa sukellusveneiden leviämistä uusille aluille. Aasian ja Tyynenmeren alueella ennustetaan operoivan yli 100 sukellusvenettä vuoteen 2020 mennessä.

Bombardierin lentokoneet ovat tuotantoalustana Saabin AEW&C -ilmavalvontakoneelle sekä Boeingin MSA -merivalvontakoneelle (Bombardier Challenger 604).

Suomen merivoimat on tutustunut merivalvontakoneisiin osana pitkän ajan suunnittelun kartoitusta. Heinäkuussa 2015 Turussa vieraili juuri Boeingin MSA.

Lue myös artikkelimme Saabin uudesta Giraffe 4A EASA -tutkasta: Saabin uusi Giraffe 4A AESA -monitoimivalvontatutka tositoimissa Gotlannissa. Se kykenee havaitsemaan jopa yksittäisen lokin jo 30 kilometrin etäisyydeltä. Järjestelmä havaitsee myös pienet miehittämättömät UAS-laitteet (Unmanned Aerial System) sekä erottaa ns. UAS-parven  linnuista.

Lue myös: