Serbiaan kiinalaisen CASC:n valmistamia ohjuksin varustettuja CH-92A Rainbow droneja

CH92A_1Serbia on hankkinut Eurooppaan kiinlaisvalmisteisia laserohjatuin ohjuksin varustettuja miehittämättömiä ilma-aluksia. Serbian armeija sai CASC:n (China Aerospace Science and Technology Corporation) valmistamat työntöpotkurilla varustetut CH-92A Rainbow -dronet käyttöön heinäkuun alussa.

Serbian armeijalle on hankittu useita kiinalaisten CASC:in valmistamia UAS-järjestelmiä.

CH92A_kuljetus_2CH-92A dronen siipienkärkiväli on noin 9,5 metriä. Sen toiminta-aika on jopa kahdeksan tuntia ja etäisyyttä radiolinkistä voi olla lennolla jopa 250 kilometriä.

Kyseinen miehittämätön ilma-alus voi nousta viiden kilometrin korkeuteen ja matkalentonopeutta on 200 km/h. Hyötykuormana drone voi kuljettaa EO/IR-sensoreita ja kahta ohjusta.

Kaikkiaan kauppaan kuuluu ainakin kuusi dronea sekä niiden kuljetus- ja ohjauskontit sekä pieni määrä eli 18 kappaletta laserohjattua FT-8C -ilmasta maahan ohjusta. Lisäksi kauppaan kuuluu myös teknologian siirtoa, jonka myötä Serbia voi jatkokehittää omaa miehittämätöntä ilma-alustaan Pegaz 001:tä.

CH92A_2CH-92A soveltuu ilmasta tehtävään valvontaan, josta se voi määritellä paikkatietoja, seurata kohteita maassa, tarjota suuntausapua tykistölle sekä käyttää omaa vaikutuskykyään eli laserohjattuja pommeja tai ohjuksia.

Serbian puolustusministeriön mukaan vaikutuskykyä voidaan käyttää jopa yhdeksän kilometrin päästä ja samalla välittää tilannekuvaa toiminta-alueelta.

CASC kertoo toimittaneensa miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä yhteensä yli 30 maahan Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa.

CH92A_kuljetus_1

CH92A_3

Lue myös: