Norjan Andøyasta kehitetään tukikohta miehittämättömille ilma-aluksille ja avaruustoiminnalle

Norja_Orion_tailNorjalla on uusia suunnitelmia Andøyan lentotukikohdalle ja sen sulkeminen perutaan. P-3 Orion -meritoimintakoneiden entisenä tukikohtana tunnetusta Andøyasta kehitetään tukikohta pitkän kantaman miehittämättömien ilma-alusten käyttöön. Andøya toimii jatkossa myös Norjan puolustusvoimien avaruustoimintojen kehityskeskuksena sekä tärkeänä tukikohtana myös Nato-liittolaisille.

Pohjois-Norjassa Nordlandin läänissä Vesterålen saaristossa sijaitseva Andøyan lentotukikohta toimii jatkossa pohjoisten merialueiden valvontaa suorittavien suurten dronejen tukikohtana sekä avaruussatamana. Entinen P-3C Orion -meritoimintakoneiden tukikohta saa siis jatkoa sotilaskäytössä.

"Pitkän kantaman dronet ovat puolustusvoimille kokonaan uusi suorituskyky ja ne lisäävät jatkuvaa tilannetietoisuuttaamme lähialueillamme. Tilannekuva on tärkeää kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Andøya tulee ehdottomasti olemaan keskeinen tukikohta tälle kehitykselle Norjan puolustusvoimissa", Norjan sanoi puolustusministeri Bjørn Arild Gram.

Suurten miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien hankinta mahdollistaa jatkuvan valvonnan pohjoisilla merialueleilla. Uudet dronet ja niiden sensorit täydentävät Evenesin tukikohdasta operoivien P-8A Poseidon -meritoimintakoneiden luomaa tilannekuvaa.

Uusi suorituskyky tukee puolustusvoimien lisäksi toimintaa myös myös mahdollisten onnettomuuksien tai luonnonkatastrofien yhteydessä. Miehittämättömiä suorituskykyjä operoidaan monikansallisessa yhteistyössä niin koulutuksen, operoinnin ja toiminnan kehittämisen osalta.

Avaruustoiminta on keskeistä sotilasoperaatioissa ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti yhteistyössä liittolaisten, kumppanimaiden ja Nato-yhteisön kesken. Varmistettu pääsy avaruuteen on nousemassa keskeiseksi satelliittipohjaisten palvelujen myötä.

"Norjan hallituksella on selkeä tavoite tehdä Norjasta ykkönen pohjoisen alueen tilannekuvan ymmärtämisessä. Andøyalla on myös ainutlaatuinen sijainti avaruuteen pääsemiseksi", jatkoi Gram.

Andøyan avaruussatama tukisi Norjan hallituksen mukaan puolustusvoimien tarpeita sekä liittoutuneiden avaruusinvestointeja. Yhteistyössä kehitetään lisäksi kykyä korvata avaruudessa olevia satelliitteja nopeasti.

Ensimmäinen toimenpide on auttaa vahvistamaan Andøyan avaruussataman turvallisuustasoa sotilaallisten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi. Tämä tarkoittaa, että Andøyan avaruussatama voi olla resurssi korvaavien satelliittien nopealle laukaisulle joko kansallisessa tai liittoutuneessa kehyksessä.

Ensivaiheessa tukikohdan turvallisuutta vahvistetaan vastaamaan avaruussataman vaatimuksia. Tukikohdan toimintaa kehitetään myös liittoutuneiden ilma-alusten käyttöön rauhan-, kriisi- ja sodan ajalle ja sinne perustetaan yhteinen koulutus- ja kehitysosasto. Andøya toimii jatkossa, Værnesin, Solan ja Bodøn kanssa liittoutuneiden tukikohtana.

Lue myös: