Lisää isoja miehittämättömiä ilma-aluksia Eurooppaan - US Navyn MQ-4C Triton tukeutuu Italian Sigonellaan

Triton_ilmassa_2Yhdysvaltain merivoimien miehittämätön MQ-4C Triton -ilma-alus on saapunut komennukselle Eurooppaan. Italian Sigonellaan tukeutuva suurikokoinen UAV (Unmanned Aerial Vehicle) toimii Euroopasta käsin merivalvontatehtävissä täydentäen P-8A Poseidon -meritoimintakoneiden luomaa tilannekuvaa. Tritonin tukeutuminen Sigonellaan mahdollistaa Yhdysvaltain merivoimien, Naton ja kumppanimaiden yhteistyön kehittämisen.

Triton_Sigonella_1US Navyn MQ-4C Triton laskeutui Italiassa Sisilian saarella sijaitsevaan Sigonellan tukikohtaan 30. maaliskuuta 2024. Yhdysvaltain merivoimien Tritoneilla operoi VUP-19 (Unmanned Patrol Squadron 19), jonka kotitukikohdat ovat Jacksonville ja Mayport Floridassa. Nyt alkanutta komennusta varten Sigonellassa vihittiin maaliskuun alussa käyttöön Tritoneille rakennettu lentokonehalli.

MQ-4C:n saapuminen Yhdysvaltain kuudennen laivaston toiminta-alueelle Eurooppaan on VUP-19:n jo toinen ulkomaankomennus. Ensimmäinen oli vuonna 2023 toteutettu tukeutuminen Andersenin lentotukikohtaan Guamilla.

Triton_battlespaceSigonellan tukikohta tarjoaa tukea Yhdysvaltain ja Naton joukoille mahdollistaen toiminnan Euroopassa ja Afrikassa. Sigonellaan tukeutuvat myös Naton käyttämät RQ-4D Global Hawkit, jollainen on lentänyt syyskuussa 2023 myös Suomen yllä.

MQ-4C Triton on Yhdysvaltain merivoimien ainoa miehittämätön korkealla lentävä pitkän kantaman ilma-alus, joka soveltuu merivalvontaan, tiedusteluun ja maalinosoitukseen. Euroopassa Triton toimii yhdessä Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakoneiden kanssa meritilannekuvan ylläpitäjänä BAMS-yksikössä (Broad Area Maritime Surveillance). Sigonellaan tukeutuu nimittäin myös neljä US Navyn P-8A Poseidonia.

Northrop Grumman kertoi syyskuussa 2023 US Navyn saavuttaneen alustavan operatiivisen suorituskyvyn MQ-4C Tritoneilla sekä toimittaneensa merivoimien käyttöön jo viisi tällaista miehittämätöntä ilma-alusta.

Triton_ilmassa_1MQ-4C Triton rakentuu RQ-4 Global Hawkin perustalle. Tritonissa on vahvistettu runkoa sekä siipiä ja lisävarusteina on jäänpoistojärjestelmä sekä salamaniskusuojaus. Nämä mahdollistavat mm. laskeutumisen pilvikerrosten läpi hakemaan parempaa kuvaa laivoista ja eri kohteista merialueilla.

Tritonin lakikorkeus on 50 000 jalkaa eli noin 15,2 kilometriä ja toiminta-aikaa sillä on yli 24 tuntia ja operatiivista kantamaa 8200 merimailia eli noin 15 100 kilometriä. Triton voi toimia yhteyslinkkinä välittäen tilannekuvaa aluksille, ilma-aluksille sekä johtokeskuksille sekä havainnoida, seurata ja luokitella kohteita pinnasta-ilmaan laukaistavia ohjuksia myöden.

Triton_gndTämä Rolls-Royce AE3007H -moottorilla varustettu miehittämätön ilma-alus lentää jopa 320 solmun nopeudella. Kyseessä on suuri UAV, joka on 39,9 metrin siipien kärkiväliltään neljä metriä leveämpi kuin Airbus A321neo. Pituutta Tritonilla on 14,5 metriä ja korkeuttakin 4,7 metriä. Maksimi lentoonlähtöpaino on noin 14,6 tonnia.

Tritonia operoidaan maasta käsin viiden henkilön kokoisella miehistöllä. Heistä yksi on lentäjä, kaksi taktista operaattoria, kaksi tehtävään liittyvän hyötykuorman operaattoria sekä yksi tiedustelutiedoista vastaava operaattori.

US Navyn lisäksi MQ-4C Tritoneita on tilannut Australian ilmavoimat.

Norja ilmoitti vastikään kehittävänsä tukikohtaa suurille miehittämättömille ilma-aluksille, jotka toimisivat pohjoisilla merialueilla maan P-8A Poseidon -meritoimintakoneiden kanssa. Näin ollen yksi merkittävä vaihtoehto olisi juuri MC-4C Triton.

Lue myös: