Suomen Ilmailumuseon ilmailutaidenäyttelyssä esillä Antti Salmisen teoksia

Antti_Salminen_1Suomen Ilmailumuseon uusi taidenäyttely esittelee oululaisen ilmailutaiteilija Antti Salmisen teoksia. Lähes parikymmentä teosta käsittävä 27. syyskuuta avattu näyttely on esillä ilmailumuseon Avia-kabinetissa.

Ilmailutaiteilija Antti Salmisen maalalaukset ovat pääasiassa öljyväritöitä, joihin useimmiten liittyy jokin todellinen tarina tai tapahtuma. Salminen on hankkinut teoksiinsa materiaalia kirjallisuudesta ja on myös hyödyntänyt sodanaikaisten lentäjien kertomuksia. Henkilökohtainen tutustuminen sodanaikaisiin lentäjiin on antanut lisäksi syvempää merkitystä.

Antti_Salminen_3Näyttelyssä ovat esillä mm. teoksen matkustajakone Kalevan alasampumisesta, Stukat Tali-ihantalassa sekä Tykkivene Uusimaan joutuminen venäläiskoneiden hyökkäyksen kohteeksi. Muiden teosten aiheina ovat  mm. VL Myrsky, Saab Draken, MiG-21BIS ja Fiat G.50.

Oululainen itseoppinut taiteilija ja eläkkeellä oleva opettaja Antti Salminen (s.1952) sai aikanaan kipinän ilmailuhistoriaan Adolf Gallandin kirjasta "Ensimmäiset ja viimeiset". Historia ja etenkin toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat olleet hänen kiinnostuksensa kohteita jo koulupojasta lähtien.

Antti_Salminen_2Näkövaatimukset estivät aikanaan nuoren Salmisen pääsyn ammattilentäjäkoulutukseen mutta unelma lentämisestä on toteutunut siveltimen myötä. Salmisen teokset ovat esillä Suomen Ilmailumuseon Avia-kabinetissa 27. syyskuuta 2016 - 30. huhtikuuta 2017.

Näyttelyn avajaisissa oli paikalla myös muita Suomen eturivin ilmailutaiteilijoita kuten Sture Gripenberg ja Kari Vertanen. Heidän teoksensa ovat olleet myös esillä Avia-kabinetissa. Edellinen näyttely esitteli valokuvaaja Sampo Kiviniemen näkemyksiä Malmin lentoasemasta.

Lue myös: