Suomen lentomatkustus kasvoi ennätyslukemiin

LentoasemaVuosi 2011 oli Finavian lentoasemilla ennätysvuosi, kun matkustajamäärä nousi yhteensä yli 19 miljoonaan. Kasvua kokonaismatkustajamäärässä edelliseen vuoteen oli 16 %. Suomessa matkustajamäärän lisääntymiseen vaikutti merkittävästi lisääntynyt tarjonta: Aasiaan avattiin uusi suora reitti Singaporeen ja Pohjois-Amerikkaan avattiin uusi suora reitti Chicagoon, ja Norwegian kasvatti merkittävästi reittitarjontaansa. Lisäksi uusia lentoyhtiöitä tuli Suomen markkinoille, kuten American Airlines. Helsinki-Vantaan matkustajamäärän kasvu viime vuonna oli vahvinta muihin Pohjois-Euroopan vaihtokenttiin verrattuna.

Finavian lentoasemien kautta kulki yhteensä 19 miljoonaa matkustajaa. Suomen sisäinen liikenne kasvoi viime vuoden aikana miljoonalla matkustajalla ja oli yhteensä 5 468 000 matkustajaa (22,4 %). Kansainvälisessä liikenteessä matkustajia oli yhteensä 13 620 000 (+ 13,7 %).

Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä kasvoi yhteensä 14,9 miljoonaan, mikä on ennätysmäärä Suomen päälentoasemalla. Kasvua Helsinki-Vantaalla oli 15,5 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Helsinki-Vantaa lentoaseman kansainvälisen liikenteen matkustajia oli yhteensä 12,16 milj. (+14 %) ja kotimaan liikenteen matkustajia 2,7 milj (+ 22,6 %). Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien sekä Suomesta Aasiaan matkustavien määrä nousi viime vuonna historian suurimmaksi ja oli 1,63 milj. matkustajaa. Kansainvälinen vaihtomatkustus muodostaa noin 25 % Helsinki-Vantaan kansainvälisestä matkustajamäärästä.

Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava vaihtolentoasema Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Pohjois-Amerikkaan matkustajamäärä kasvoi viime vuonna 45 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tähän vaikutti muun muassa uusi suora reitti Helsinki-Vantaalta Chicagoon.

Oulussa matkustajamäärä oli viime vuonna lentoaseman historian paras; kasvua oli 39 % edelliseen vuoteen verrattuna. Matkustajia oli yhteensä 974 000.

Helsinki-Vantaan ja Oulun lisäksi myös Turussa ja Lappeenrannassa oli ennätysvuosi matkustajamäärissä. Turussa oli +5,7 % kasvua ja Lappeenrannassa +90,3 % kasvua. Tampereella oli kasvua +6,5 % ja Vaasassa +18 % kasvua.

Kansainvälisesti tärkeimmät reittikohteet Suomesta olivat viime vuonna Saksa, Ruotsi ja Iso-Britannia. Kaukokohteista merkittävimmät reittikohteet olivat Japani, Kiina ja Thaimaa.