Suomi lentää! -hankkeen kuumailmapallo valmistui - ensilento Suomessa helmikuun aikana

Suomi_100_pallo_1Suomen Ilmailumuseo Suomi lentää! -hankkeen kuumailmapallo (OH-FIN) on juuri valmistunut Espanjassa ja se on luovutettu Ilmailumuseolle. Kuumailmapallon lentää Suomen 100-vuotisen juhlavuoden tapahtumissa ympäri maata.

Suomen Ilmailumuseo juhlistaa näyttävästi satavuotiasta Suomea koko vuoden ajan. Suomi-pallo mahdollistaa juhlavuoden aikana aivan uusia kokemuksia ihmisille ympäri Suomen.

Hankkeen keskeinen viesti on yhdessä. Museo haluaa yhdessä yksityisten ja yritysten avulla tehdä kuumapallolennot mahdolliseksi kaikille, myös henkilöille, joilla muuten ei ehkä olisi tähän kokemukseen mahdollisuutta.

Suomi_100_pallo_2Tavoitteena on että Suomi-pallo ottaa ensimmäisen kosketuksen ilmaan kotimaan kamaralla helmikuussa nostalgisella Malmin lentokentällä illan hämärtyessä.

Hankkeelle onkin loppuvuodesta 2016 avattu Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelussa kampanja, jonka kautta kuka vain voi pienelläkin rahasummalla nostaa Suomi-pallon ilmaan.

Pallon voi tilata yleisötapahtumiin tai yksityistilaisuuksiin. Lentokausi aloitetaan helmikuunlopulla ja se jatkuu aina alkusyksyyn. Pallon operaattorina toimii jyväskyläläinen Aeronaut, joka on yksi Suomen pitkäaikaisimmista kuumailmapalloalan yrityksistä.

Suomi-pallo, Ultramagic UM-145 Eco (sn 145/89), on espanjalaisen Ultramagic S.A:n valmistama ja edustaa alan uusinta teknologiaa. Pallon yläosan kaksikerroksisen kankaan ansiosta lentäminen kuluttaa jopa puolet vähemmin energiaa kuin perinteiset kuumailmapallot. Kuumailmapallon kori mahdollistaa ohjaajan lisäksi viiden matkustajan kuljettamisen.

Suomi_100_pallo_3Kuumailmapallolentäminen vanhimpana lentämisen muotona edustaa ilmailun historiaa ja tuo osaltaan esille ilmailun merkitystä itsenäiselle Suomelle. Itsenäisen Suomen historia on kulkenut käsi kädessä 1900-luvun ilmailuhistorian kanssa.

Suomen ilmavoimat - yksi maailman vanhimmista itsenäisistä ilmapuolustushaaroista - perustettiin jo vuonna 1918.

Vain viisi vuotta myöhemmin helsinkiläinen Bruno Lucander avasi matkustajalentoreitin Tallinnaan perustaen Aero Oy:n - nykyään yli 90-vuotias Finnair on yksi vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä.

Ilmailumuseo_Suomi_lentaa_logoSuomi lentää! -hanke on osa virallista Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Hankkeen yhteistyökumppanina on joukkorahoitustahojen lisäksi muun muassa Vantaan kaupunki ja Clarion Hotel.

Suomen Ilmailumuseon juhlavuosihankkeen huipennuksena järjestetään Helsingin edustalla kaikille avoin ja ilmainen lentonäytös kesäkuussa 2017. Siitä odotetaan koko juhlavuoden suurinta yleisötapahtumaa.

Kampanja Mesenaatissa: mesenaatti.me/suomilentaa

Lue myös: