Suosituilla rajatarkastusautomaateilla pian jo miljoona asiakasta - uuden kehitystyö alkaa vuonna 2016

Automaattinen_passintarkastusRajanylitysten määrä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on edelleen kasvussa ja kesäkaudella rajatarkastusautomaattien käytössä ylitettiin jo 100 000 matkustajaa yksittäisen kuukauden aikana. Rajavartiolaitos on aktiivisesti mukana kasvuun varautuvan lentoaseman laajennusohjelmassa. Tarkoitus on säilyttää rajaliikenne sujuvana. Edessä on uuden sukupolven automaattien kehittäminen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevista 30  rajatarkastusautomaatista on kesäkauden aikana ulosmitattu kaikki hyöty. Pilottiprojektit kolmansien maiden kansalaisten automaattisille rajatarkastuksille ovat saavuttaneet suuren suosion käyttäjien keskuudessa.

Heinäkuussa ylitettiin ensimmäistä kertaa historiassa 100 000 kuukausittaisen käyttäjän määrä. Ennustemallin mukaan on odotettavissa, että miljoonan automaattisen rajatarkastuksen käyttäjän raja ylittyy loppuvuodesta.

Raja_bordercontrolRajatarkastusautomaateista 15 on maahan saapuvan matkustajaliikenteen ja 15 maasta lähtevän matkustajaliikenteen käytössä. Maahan saapuvan liikenteen rajatarkastusautomaateista 10 sijaitsee ns. yläaulassa ja 5 rajatarkastusautomaattia ala-aulassa.

"Toistaiseksi suunnitelmissa ei ole  laajentaa maahan saapuvien kolmansien valtioiden kansalaisten osittain automatisoituja rajatarkastuksia koskemaan muita kuin nykyisin päätettyjä valtioita. Mahdollisuuksia osittain automatisoitujen rajatarkastusten nykyistä laajempaan hyödyntämiseen kolmansien valtioiden kansalaisten rajatarkastuksissa arvioidaan ja seurataan", kertoo Rajavartiolaitoksen Rajaturvallisuusasiantuntija majuri Tero Hirvonen Lentoposti.fi:lle.

rajatarkastusautomaatti_3"Automatisoidut rajatarkastukset ovat täysimääräisesti käytössä ainoastaan EU/ETA/CH- kansalaisille. Osa rajatarkastuksesta on automatisoitu tietyille kolmansien valtioiden kansalaisille, joita ovat Japanin, Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin kansalaiset", jatkaa Hirvonen.

"Näiden edellä mainittujen kolmansien valtioiden kansalaisten rajatarkastukseen sisältyy rajatarkastusautomaatilla tehtävän tarkastuksen lisäksi maahan saapuvassa liikenteessä rajatarkastajan suorittama maahantulopuhuttelu, jossa selvitetään henkilön maahantuloedellytykset sekä leimataan matkustusasiakirja. Maasta lähtevässä liikenteessä menettely on vastaavankaltainen".

Rajavartiolaitos selvittää parhaillaan mahdollisuuksia siirtää muihin Rajavartiolaitoksen toimipisteisiin sijoitettuja rajatarkastusautomaatteja Helsinki- Vantaan lentoasemalle vuoden 2016 aikana. Laitteita on käytössä Helsingin Sataman Länsiterminaalissa.


Rajavartiolaitos aktiivisesti mukana lentoaseman kehittämisohjelmassa

rajatarkastusautomaatti_1Helsinki-Vantaan lentoaseman HELHUB2020-laajennusohjelma on käynnistynyt ensimmäisillä rakennushankkeilla.

Suunnittelu rajatarkastusten osalta on edelleen kesken eikä hankkeen vaikutusta rajatarkastusautomaattien lukumäärään ole vielä päätetty. Lukumäärään vaikuttaa tilajärjestelyjen lisäksi asennettavan rajatarkastusautomaatin fyysiset mitat.

"Rajavartiolaitoksessa on suunniteltu aloitettavan uuden sukupolven rajatarkastusautomaattien suunnittelu ja kehittäminen vuoden 2016 aikana", kertoo Hirvonen.

Nykyisin Rajavartiolaitoksen käytössä olevat rajatarkastusautomaatit ovat portugalilaisen Vision-Boxin eGate-ratkaisu, jota on yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa muokattu suomalaiseen ympäristöön soveltuvaksi. Ensimmäiset rajatarkastusautomaatit otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla joulukuussa 2010.

Lue myös: