Taistelua ilmassa ja tukikohdissa - Hanki 24:ssä kahdeksan tukikohtaa ja kaksi varalaskupaikkaa

Hornetit_rullaa_ilmavoimatIlmavoimat hyödyntää Hanki 24 -harjoituksessa monipuolisia ja realistisia maalitilanteita, kun joukot harjoittelevat taistelua sekä ilmassa että tukikohdissa. Hanki 24 on ilmavoimien vuoden 2024 pääsotaharjoitus ja sen käytössä on seitsemän tukikohtaa ja kaksi varalaskupaikkaa Suomessa sekä yksi tukikohta Ruotsissa. Hyökkäävän roolin harjoituksessa on ottanut Karjalan lennosto.

Ilmavoimat järjestää Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoituksen 26.2.‒2.3.2024. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 40 lentokonetta, joista 30 on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Harjoituksessa koulutetaan erityisesti Ilmasotakoulun ja Lapin lennoston reserviläisiä. Mukana on noin 3 800 sotilasta, joista 2 300 on reserviläisiä. 

Tällä kertaa mukana ei ole kansainvälisiä lento-osastoja, mutta harjoitukseen osallistuu Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien johtokeskushenkilöstöä, ja suomalaiset hävittäjät tukeutuvat myös Kallaxin tukikohtaan Ruotsissa.

Yhteistoimintaa Nato-liittolaisten kanssa harjoitellaan laajemmin heti Hanki 24 -harjoituksen jälkeen alkavassa Nordic Response 24 -harjoituksessa, joka on osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoitusta.

"Hanki 24 -harjoituksen tavoite on kehittää Ilmavoimien valmiutta ja suorituskykyä. Harjoittelemme tukikohtatoimintaa ja suuren konemäärän ilmaoperaatioiden toteuttamista hajautetusta ryhmityksestä. Yhtenä keskeisenä koulutuksellisena tavoitteena on harjoittaa reserviläisiä Ilmavoimien taistelutavan mukaisiin tehtäviin talviolosuhteissa", kertoi harjoituksen johtaja, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Timo Herranen.

Hanki24_tukikohdatPäätukikohdat ovat Jyväskylän Tikkakoski ja Rovaniemi, joissa otetaan ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti käyttöön myös lentokentän vieressä sijaitsevat varalaskupaikat. Tämän seurauksena liikenteeltä suljetaan Tikkakoskella valtatie 4 ja Rovaniemellä maantie 9523 (Norvatie).

Harjoitukseen osallistuvat hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös muille lentopaikoille eri puolilla Suomea. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon lentokoneet käyttävät harjoituksen aikana päätukikohtien lisäksi myös Oulun, Pudasjärven, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokenttiä sekä Kallaxin tukikohtaa Ruotsin Luulajassa.

Hanki24_kartta_1Harjoitusvastustajaa simuloivat hävittäjät puolestaan operoivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta koko harjoituksen ajan. 

Hanki 24 -harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen päällä ollessa yli 10 kilometrin korkeudessa. Harjoituksessa käytetään myös lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. 

Harjoituksen operaatiotempo kiihtyy vaiheittain siten, että eniten lentotoimintaa on keskiviikosta 28. helmikuuta alkaen. Maanantaina ja tiistaina 26.‒27. helmikuuta lentotoiminta päättyy kello 17 mennessä. Keskiviikosta perjantaihin 28. helmikuuta -1. maaliskuuta lentotoimintaa on päivittäin kello 7‒21 välisenä aikana, ja lauantaina 2. maaliskuuta lentotoiminta päättyy kello 14 mennessä.

Lue myös aikaisemmat uutisemme Hanki 24 -harjoituksesta: