Tallinnan kiitotie avautui aamulla täyteen mittaan - SmartLynxin A320 hinattiin asematasolle

Smartlynx_2Tallinnan lentokentän kiitotie 08/26 avautui kokonaan lentoliikenteen käyttöön torstai-aamuna. SmartLynxin kiitotien sivuun keskiviikkoiltana ajautunut Airbus A320 -kone hinattiin aamulla asematasolle. Tapaus vaikutti kaikkiaan 38 lennon aikatauluihin. Viranomaiset jatkavat tapauksen tutkintaa.

SmartLynx Estonian koululennolla ollut Airbus A320 (ES-SAN) laskeutui Tallinnan kiitotielle 26 keskiviikkoiltana noin kello 17.10. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä se ajautui laskukiidossa kiitotien sivuun vasemmalle puolelle. Lentoaseman mukaan paloautot olivat jo valmiudessa koneen tullessa laskuun.

Koululennon miehistöön kuului kaksi kouluttajaa ja neljä koulutettavaa. Mukana oli lisäksi Viron ilmailuviranomaisen tarkastaja. He evakuoituivat koneesta sen vasemman etuoven hätäpoistumistien kautta. Kahta miehistön jäsentä hoidettiin tapauksen jälkeen sairaalassa mutta molemmat kotiutettiin vielä keskiviikkoillan aikana. SmartLynxin mukaan kaikille tarjottiin myös mahdollisuutta psykologista apua.

Tallinnan lentokentän kiitotie avautui uudelleen liikenteelle lyhennettynä lentoonlähtöihin torstaina noin kello 19.15 ja laskeutumisiin noin kello 21.30. Vauriotuneen koneen siirto aloitettiin torstaiaamuna noin kello 07.00 ja kone saatiin pois kiitotieltä neljänkymmenen minuutin jälkeen. Kiitotie avautui kokonaan liikenteelle torstaiaamuna kello 08.00, kun kiitotien sivuun ajautunut A320-kone oli saatu hinattua Tallinnan lentokentän asematasolle.

SmartLynx ei toistaiseksi kommentoi mikä Koululennolla lennonnumerolla MYX9001 olleen koneen kunto oli sen lähestyessä Tallinnaa. Kyseinen koneyksilö on valmistettu vuonna 2000 ja sillä on lennetty 45 002 lentotuntia.

Tapaus vaikutti kaikkiaan 38 lentoon. Niistä kolme lensi varakentille ja viisi peruttiin kokonaan muut viivästyivät pahoin.

SmartLynx Estonia on Latviaan vuonna 1992 perustetun SmartLynx Airlinesin tytäryhtiö, joka on perustettu vuonna 2012. Virolaisyhtiö on maan johtava toimija tilauslennoilla. Vuoden 2017 aikana SmartLynx Estonia lensi 3136 lentoa 63 kohteeseen Tallinnasta. Matkustajia se kuljetti kaikkiaan 229 625. Kasvua edellisvuoteen oli noin 50 prosenttia.

Lue myös: