Tanskan hävittäjävertailu päätymässä Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjään

F35A_refuel_net_usafTanskan hallitus on päättänyt esittää Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää maan ilmavoimien F-16 Fighting Falcon -koneiden seuraajaksi. Vertailussa olivat mukana myös Eurofighter Typhoon ja Boeing F/A-18 Super Hornet. Kyseessä ei ole lopullinen tilaus vaan kauppaneuvottelujen aloittaminen koneiden hankinnasta.

F-35 Lightning II on tällä hetkellä ainoa aito viidennen sukupolven hävittäjä markkinoilla. Tanskan nyt valitsema koneen A-versio on tarkoitettu maatukikohdista toimiville ilmavoimille.

Tanskalla on nyt 30 Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -hävittäjää. Niiden tilalle tulisi nyt tehdyn esityksen perusteella 27 Lightningia. Koska merkittävä osa taistelukoneista on aina huolloissa tai peruskorjauksissa, tilaus tarkoittaisi sitä että Tanskalla olisi käytössään parikymmentä modernia stealth-hävittäjää.

Puolustusministeriö julkaisi neljään kriteeriin perustuvan vertailun kolmesta konetyypistä. F-35 oli paras niin strategisten, sotilaallisten, taloudellisten kuin teollisten seikkojen näkökulmista. Super Hornet oli kakkosena kolmessa kategoriassa, Eurofighter yhdessä.

Tanskan hävittäjähankinnan arvo olisi noin 30 miljardia Tanskan kruunua eli noin 3 miljardia euroa. Käyttöajan elinkaarikustannukset ovat lisäksi moninkertaiset.

Kaikki Tanskan vertailuun osallistuneet kolme konetyyppiä ovat mukana myös Suomen HX-hankkeessa, jolla etsitään seuraajaa Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjille. T.T.