Tanskan ilmavoimien F-16 Oulun lentonäytökseen

BRTEXIV3_NATOIlmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky on julkistanut uuden vieraan. Tanskan Ilmavoimien F-16-hävittäjä palaa Ouluun 17 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran tyypin edustajat vierailivat Oulussa vuoden 1997 Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä kun yksipaikkainen F-16A ja kaksipaikkainen F-16B olivat esillä maanäyttelyssä.

Suomeen saapuva F-16 tulee Etelä-Jyllannista Skrydstrupin hävittäjälennostosta. Tanskan Ilmavoimat hankki 77 F-16A- ja F-16B-hävittäjiä 1980-luvulla. Ne rakennettiin Belgiassa ja Hollannissa olleilla F-16-tuotantolinjoilla.

Ensimmäinen kone toimitettiin Tanskan Ilmavoimille 28.1.1980, kun kaksipaikkainen F-16B otettiin Tanskan Ilmavoimien käyttöön. Tanska on lentänyt F-16 koneilla nyt 34 vuotta. Käytössä on edelleen 48 konetta, jotka on modifioitu nykypäivän vaatimusten mukaisesti. Ne ovat taistelukyvyltään lähellä Ilmavoimien F/A-18 Hornet -kalustoa.

Tanska_F16B_Karivalo_2Tanskalainen F-16 ei jää viimeiseksi näytökseen saapuvaksi F-16-koneeksi. Oulun päälentonäytökseen tulee vielä kaksi F-16-konetta jo vahvistettujen tanskalaisen ja hollantilaisten lisäksi, joten ainakin viisi tällaista hävittäjää nähdään Oulussa. Järjestäjä tiedottaa myöhemmin mistä maasta nämä kaksi F-16 konetta saapuvat.

NATO:n päähävittäjä Lockheed Martin (alunperin General Dynamics) F-16 Fighting Falcon on edelleen tuotannossa, vaikka sen ensilento tapahtui jo 1974. Kone tunnetaan yleisesti lempinimellä Viper. Yhdysvaltojen ilmavoimien taitolentoryhmä Thunderbirds käyttää konetyyppiä.

F-16 palvelee Euroopassa Norjassa, Tanskassa, Belgiassa, Portugalissa, Puolassa , Kreikassa sekä Hollannissa. Kone on käytössä myös mm. Turkissa, Israelissa, Etelä- Koreassa, Venezuelassa, Taiwanissa, Jordaniassa, Marokossa, Omanissa, Bahrainissa ja Egyptissä valmistajamaa USA:n lisäksi. Konetta on valmistettu yli 4500 kpl.

Tour de Sky on tiedotteensa mukaan Ilmailualan ykköstapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä.

Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suuri yleisö ja alan harrastajat ovat suuresti muistelleet 1997 Oulu International Airshowta, joka keräsi lähes 40000 katsojaa viikonlopuksi Oulunsalon lentokentälle.

Lue myös aiemmat jutut: