Tiistainen lumimyräkkä viivästytti Helsinki-Vantaalla 151 lentoa ja 83 lentoa peruttiin kokonaan

KUN_linko_pollyttaa_Miikka_HultHelsinki-Vantaan lentoaseman yli tiistaina 12. joulukuuta pyyhkinyt lumimyräkkä aiheutti päivän aikana eritasoisia viiveitä kaikkiaan 151 lennolla. Lentoyhtiöt peruivat päivän aikana kaikkiaan 83 Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa.

"Pahoittelemme matkustajille aiheutuneita viiveitä ja odotusaikoja. Tällä kertaa sääolosuhteet olivat poikkeuksellisen hankalat. Kunnossapitomme toimi lumimyrskyn aikaan täydellä teholla ja teki kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saatiin pidettyä auki ja että lennot pääsivät lähtemään ja saapumaan Helsinki-Vantaalle", sanoo apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Kiitotieremontti_valmis_2_Noronen_JuholaHelsinki-Vantaalla siirryttiin lumi- ja tuuliolosuhteiden seuraksena poikkikiitotien käyttöön tiistaina 12. joulukuuta kello 12. Runsaan lumentulon vuoksi ainoaa käytettävää kiitotietä jouduttiin puhdistamaan lyhyin väliajoin, joka osaltaan aiheutti viiveitä.

Käytössä oli siis vain yksi kiitotie sekä saapuvan, että lähtevän lentoliikenteen tarpeisiin. Voimakas kaakkoistuuli ei mahdollistanut pääkiitoteiden käyttöä.

Tuulen suunnan käännyttyä täysi kapasiteetti oli uudelleen käytössä kello 19.20. Lentoasema oli koko ajan auki. Lentoja pystyttiin sekä vastaanottamaan että lähettämään vaikkakin normaalia hitaammalla tahdilla.

KUN_rwy_centerline_Miikka_HultHelsinki-Vantaalla on normaalisti keskimäärin 500 lentoa vuorokaudessa. Tiistain aikana tulleista viiveistä yli puolet aiheutuivat kiitotierajoituksista.

Lentoyhtiöt peruivat kaikkiaan 83 Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa, joista 43 peruttiin kiitotierajoitusten aikana. Finnair kertoi peruneensa kokonaan yli 60 yhdensuuntaista lentoa.

Lisänsä viiveeseen toi myös Ilmailualan Unionin vaiheittain 15. marraskuuta lähtien alkanut ylityökielto. Se haittasi lentoyhtiöiden maahuolintaa, kuten matkatavaran purkua ja kuormausta, matkustajasiltojen ajoa sekä jäänpoistoa (Lue tarkemmin IAU:n ylityökiellosta ja TES-neuvotteluista aiemmista uutisistamme).

Finnairin matkustajilta jäi Helsinki-Vantaalle kaikkiaan noin 2000 matkalaukkua tai muuta ruumaan menevää matkatavaraa. Yhtiön antaman lausunnon mukaan niiden selvittelyssä ja toimittamisissa omistajilleen menee vielä useita päiviä.

 Lue myös muut aiheeseen liittyvät tuoreet uutisemme: