Traficom kertoi jälleen ilmailun säädöstilanteesta - drone-lennättäjille luvassa muutoksia

traficom_saadosinfo_1219Traficom järjesti keskiviikkona 11. joulukuuta säädösinfotilaisuuden. Koko päivän kestävä tapahtuma kerää aina paikalle ilmailun toimijoita kaikilta alan osa-alueilta. Ei ihme, sillä ohjelma tarjoaa näkymän siihen, mitä ilmailusektorilla on säädösrintamalla tapahtumassa.

Liikenne- ja viestintäviranomainen Traficom on järjestänyt säädösinfo-tilaisuuksia vajaat kymmenen vuotta. Ne ovat ilmailun jatkuvasti muuttuvassa määräysmaailmassa osoittautuneet tarpeellisiksi.

Osoituksena tästä on se, että paikalla on aina myös runsaasti Traficomin omaa väkeä päivittämässä kokonaiskuvaansa alastaan. Ohjelman tauoilla on myös mainio mahdollisuus verkostoitua ja tavata muita kuin oman ilmailualan edustajia.

Tapahtuma järjestettiin Traficomin omassa auditoriossa Helsingissä, mutta se välitettiin telekonferenssiyhteyden kautta muihinkin viranomaisen toimipisteisiin. Tilaisuuden vetäjänä toimi osastopällikkö Susanna Metsälampi (otsikkokuvassa). Kuulijoina oli väkeä useimmilta illmailun aloilta.

Suuri osa suomalaisestakin ilmailun sääntelystä tulee eurooppalaiselta EASA:lta. Meillä Traficom tuo sen käyttöön ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan kansalliset poikkeamat. Tuttuun tapaan esityksissä vilahteli runsaasti erilaisia lyhenteitä, jotka kuitenkin olivat todennäköisesti yleisöllekin tuttuja.

Traficomissa on jälleen tulossa organisaatiouudistus. Ilmailuasiat keskitetään Liikennepalvelujärjestelmät-osastolle. Muutoksesta huolimatta tutut ilmailun asiantuntijat palvelevat jatkossakin.

IFR-lentotoiminta (Instrument Flight Rules) on mahdollistumassa valvomattomilla lentopaikoilla. Lennokkitoimintaan on puolestaan tulossa drone-lennättäjille vaatimus teoriakokeesta.

Ilmailussa on paljon erilaisia tietojärjestelmiä, joiden turvallisuus on voitava varmistaa. Myös tästä aiheesta kuultiin esitys. Sääntely ei usein pysy teknologian kehityksen vauhdissa. Tästä hyvänä esimerkkinä on juuri lennokkitekniikan kehitys kuvausnelikoptereineen.

Koko säädösinfon tarjontaa on mahdoton käydä tässä läpi, mutta tapahtuman esitysmateriaalit löytyvät kiinnostuneille internetistä Traficomin sivulta.

Ilmailun harrastajien ja ammattilaisten on jatkuvasti syytä pysyä mukana määräysmaailman kehityksessä. Säädöstyötäkin voi seurata kätevästi Traficomin säädösseurantasivuilta. T.T.