Trafin ilmailujohtaja: Uusi matkustajatietojärjestelmä lisää lentomatkailun turvallisuutta

Trafi_HenttuLiikenteen turvallisuusvirasto Trafin Ilmailujohtaja Pekka Hentun mukaan poliisin uusi matkustajatietojärjestelmä on yksi uusi keino ilmailun turvallisuuden varmistamisessa. Kuluvan vuoden aikana käyttöön otettavaan järjestelmään kerätään matkustajatiedot kaikesta rajat ylittävästä lentoliikenteestä.

Matkustajatietojärjestelmä on tekninen väline matkustajatietojen keräämistä varten. Se sisältää sellaisia tietoja, joita lentoyhtiöt keräävät matkustajista. Kerättäviä matkustajarekisteritietoja (PNR-tiedot) sekä matkustajan ennakkotietoja (API-tiedot) ovat mm. lennon varaus- ja lähtöselvitystiedot sekä matkustajan nimeä, kansalaisuutta ja matkustusreittejä koskevia tietoja.

”Matkustajatietojärjestelmä on odotettu ja positiivinen uudistus kaikkien lentomatkustajien kannalta”, toteaa Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

”Uusi järjestelmä vaikuttaa osaltaan lentomatkailun turvallisuuteen. Onkin tärkeää, että tieto uudesta järjestelmästä ja siihen kerättävistä tiedoista tavoittaa kansalaiset mahdollisimman laajasti", jatkaa Henttu.

Matkustajatietoyksikkö PIU (Passenger Information Unit) aloitti toimintansa marraskuun alussa Keskusrikospoliisissa Vantaalla. Yksikkö toimii PTR-rikostiedustelun yhteydessä ja sitä ohjaa valtakunnallinen PTR-rikostiedustelukeskus. Toimivaltaisia viranomaisia ovat siis poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos.

Matkustajatietojen kerääminen perustuu Euroopan Unionissa säädettyyn PNR-direktiiviin (Passenger Name Record), joka tuli voimaan toukokuussa 2016.

Lue myös: