Tullin pysäyttämät R-27- ja R-73-ohjusten hakupäät olivat matkalla huoltoon Ukrainaan

Tulli_ohjukset_1Eilen uutisoitiin Lentotullin pysäyttäneen Helsinki-Vantaan lentoasemalle lähetyksen, jossa oli ilmataisteluohjusten hakupäitä. Ne kuuluvat ilmeisesti 80-luvulta periytyviin R-27- ja R-73-ohjuksiin. Tullin selvityksen mukaan kyseessä oli huoltolähetys valmistajalle. Sille ei oltu haettu sotilasmateriaalin kuljetukseen vaadittavia lupia.

Tullin esitutkinnassa saatiin tänään 25. heinäkuuta vahvistettua, että kesäkuussa pysäytetyssä noin 1000 kiloa painaneessa lentorahdissa on ollut kysymys Ukrainan ja Vietnamin välisestä, normaaliin sotilaalliseen yhteistyöhön liittyvästä lähetyksestä.

Aiemmin Neuvostoliittoon kuuluneessa Ukrainassa on runsaasti erilaista korkean teknologian aseteollisuutta. Tutkaohjatun Vympel R-27 -ohjuksen (NATO-koodi AA-10 Alamo) ja lämpöhakuisen R-73:n (otsikkokuva, AA-11 Archer) hakupäät olivat huolellisesti pakattuna matkalla Vietnamista huoltoon.

Tulli_ohjukset_2Tullin kuvassa (oikealla) näyttäisi olevan R-27R-versio. Se hakeutuu maaliinsa laukaisevan koneen tutkasäteilyn takaisinheijastuksen perusteella.

Ohjuksesta on olemassa myös lämpöhakuinen sekä omalla aktiivisella tutkalla varustettu versio. R-27 on modulaarinen, joten erilaisia hakupäitä voidaan vaihtaa ajomoottorin ja taistelukärjen muodostamaan kokonaisuuteen.

R-73 puolestaan on lämpöhakuinen lyhyen kantaman ilmataisteluohjus. Kun se tuli käyttöön 80-luvun alussa, Archer oli alan huipputekniikkaa. Toisin kuin aiemmat infrapunaohjukset, R-73 voidaan lukita ohjaajan kypärätähtäimellä muuallakin kuin laukaisevan koneen etusektorissa lentäviin maaleihin.

Vietnamin ilmavoimat käyttää ohjustyyppejä koneissaan. Sillä on käytössään Sukhoi Su-27 ja Su-30 -hävittäjiä.

Tullin Suomessa nyt pysäyttämän rahtilähetyksen oli tarkoitus kulkea ensin Hongkongin ja sitten Helsingin kautta valmistusmaahan korjausta ja huoltoa varten. Mikäli uutta ilmenee, Tulli kertoo tiedottavansa aiheesta myöhemmin lisää.

Lentoposti.fi kertoi ilmataisteluohjusten hakupäiden arvioiduista tyypeistä eilen 24.7: